Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дотримання питного режиму: скільки потрібно пити води?

Дотримання питного режиму: скільки потрібно пити води?Лікарі будь-якої спеціалізації твердять про важливість поповнення втраченої рідини в організмі. Будь то заняття в спортзалі або харчове отруєння. Однак необхідно знати, в якій кількості та яка рідина необхідна нашому організму. Давайте з'ясуємо!

Питний режим– це раціональний порядок споживання води на добу, обсяг якого буде залежати від кліматичних умов, стану організму людини та її виду діяльності.

Кількість води в організмі також залежить від віку людини, ваги, статі та загального фізіологічного стану.

Симптоми нестачі рідини в організмі

При надмірному вживанні води наш організм не здатний сильно постраждати, оскільки нирки можуть пропускати до 20 літрів води в добу, а надлишки води будуть виводитися шляхом природного виділення (піт, сеча).

А ось нестача води в організмі може призвести до ряду порушень, і чим більше рідини втрачається, тим гірше стає стан:
  • сильна спрага та сухість в роті, перші ознаки нестачі води;
  • зниження працездатності, неспокій (дефіцит води на 3%);
  • нудота, млявість, запаморочення (дефіцит 5%);
  • порушення рухів та зв'язності мовлення (дефіцит до 9%);
  • порушення терморегуляції організму (дефіцит рідини на 10%);
  • погіршення біохімічних процесів (втрата води до 12%);
  • при дефіциті рідини понад 12% стан значно погіршується;
  • при досягненні втрати води до 20% високий ризик летального результату.
Варто зазначити, що існують захворювання, коли варто відмовитися від надмірної кількості рідини та строго контролювати об’єм випитого. До таких станів належить ниркова недостатність, гіпертонія та набряки кінцівок. У такому випадку лікар буде давати окремі рекомендації по об'єму рідини на добу.

Коли необхідне надмірне пиття?

  • вагітність (при відсутності набряків) та період лактації (для відновлення молока);
  • фізична активність;
  • висока температура навколишнього середовища;
  • патології, які пов'язані з порушенням обміну речовин, наприклад, цукровий діабет.

Що потрібно пити для поповнення водного балансу?

Відомо, що вода міститься в багатьох напоях: сік, чай, кава. Вживання цих напоїв при дотриманні норм можливо та навіть корисно. Але є певні нюанси. Кава та чай дають сечогінний ефект, тобто відновлення рідини в організмі буде короткочасним. Також щоб уникнути розвитку гастриту не рекомендується пити каву та соки натщесерце. Про втамування спраги, вживаючи солодкі газовані напої, не може бути й мови. Це загрожує розвитком ожиріння та порушенням обміну речовин.

Всі ці напої мають місце, але для якісного поповнення рідини в організмі необхідна чиста вода. Купуючи воду, для щоденного пиття підходить виключно мінеральна столова або негазована, оскільки лікувальні мінеральні води необхідно пити для усунення певних проблем.

Скільки потрібно пити води?

Хибне твердження про стандартну кількість води в день – 2-2,5 л.  Рідина повинна надходити в організм у залежності від індивідуальних аспектів, активності за день та навіть температури в приміщенні.  Найчастіше це обсяг від 1,5 до 3 літрів чистої води за день.  Намагайтеся вживати воду між прийманням їжі.

Не забувайте, про те, що потрібно пити воду.  Використовуйте для цього зручні для Вас нагадування у вигляді наліпок або мобільного додатку.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм