Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Влив гаджетів на розвиток дітей

Влив гаджетів на розвиток дітейСучасні діти все більше починають проводити свій час в цифровому світі, а карантинні заходи лише посилили ситуацію. Новий час диктує свої правила, і часом виривати дитину з простору технологічного процесу здається зовсім недоречним. Як досягти золотої середини, дозволивши дитині розвиватися та при цьому не нашкодити здоров'ю, захистити від небезпек, які чекають в мережевій павутині? Спробуємо розібратися в цьому у Міжнародний день захисту дітей.

Плюси та мінуси у використанні дітьми гаджетів

Плюси:
  • допомагає відвернути від затяжних очікувань: дана ситуація стосується одиничних випадків, коли батьки з дитиною перебувають, наприклад, в довгій черзі до лікаря. Час іде й дитина починає вередувати, адже їй хочеться бігати та веселитися. В даній ситуації застосування гаджета буде досить доречним.
  • цифрова освіта. Дає можливість віртуально відвідувати музеї, планетарії по всьому світу. Існує безліч навчальних курсів та семінарів, по необхідному дитині предмету.
Мінуси:
  • розвиток психологічних проблем, оскільки замкнуті по собі діти ще більше занурюються у віртуальний світ, уникаючи живого спілкування. Надалі це може викликати проблеми при соціалізації.
  • проблеми зі здоров'ям, а саме, короткозорість та викривлення шийного та грудного відділу хребта внаслідок сидячого положення. На розвиток цих проблем впливає тривале перебування за екраном. Важливо зрозуміти, що для маленької дитини при фізичному розвитку важливо навпаки більше рухатися, а не «залипати» перед телевізором або смартфоном.
  • в інтернеті дитина може зіткнутися з жорстокістю: це стосується різного роду роликів або фільмів. Це своєю чергою негативно вплине на психіку малюка. Тому батькам необхідно контролювати за чим дитина спостерігає та, що вона шукає в мережі. Для цього існують спеціальні програми батьківського контролю.

Міфи


Існує достатньо перебільшених версій про негативний вплив гаджетів. Наприклад, міф про те, що випромінювання від телефону викликає ракові захворювання. Ця теорія була спростована вченими, проводячи взаємозв'язок між використанням смартфона та виникненням онкологічних захворювань. Аргументуючи це дослідженнями та фактами за останні тридцять років, про збільшення кількості користувачів гаджетами й приблизним триманням на одному рівні кількість захворювань на рак.

Також перебільшена версія про ризик критичного зниження зору, адже сучасні гаджети оснащені екранами, які зменшують навантаження на зір. В цьому випадку шкода заподіяна, наприклад, смартфоном буде залежати від тривалості проведення з ним. Оскільки, чим більше часу ми проводимо за екраном, тим менше ми моргаємо, приводячи до сухості очей. Тому, потрібно пояснювати дітям, що важлива турбота про свій зір.

Як досягти балансу?

  • Особистий приклад: якщо Ви самі не дотримуєтеся своїх вимог, то повірте, діти теж не будуть їх дотримуватися.  Тому коли поруч Ви перебуваєте з дитиною краще відкладіть телефон якомога далі.
  • Ввести правила: поясніть дитині, чому Ви ввели певне правило щодо гаджета.  Наприклад, що вечеря буде проходити без мультфільмів, оскільки ви проводите час разом з сім'єю.
  • Приділяйте дитині увагу: існує висока спокуса відволікти дитину комп'ютерною грою або мультфільмом та зайнятися своїми справами, але краще зацікавити дитину та залучити її у свої справи.  Також по можливості намагайтеся більше часу проводити на свіжому повітрі, граючи в активні ігри, це буде корисно і дорослому поколінню.
Дотримуйтеся міри, не забороняйте дитині використання гаджетів на зовсім, але допоможіть їй зрозуміти, що існують речі більш захопливі.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм