Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Захворювання, які можуть виникнути після відвідування пляжу?

Захворювання, які можуть виникнути після відвідування пляжу? Погода стає спекотною. Та й карантинні заходи поступово знижуються. Тому купання та сонце, як ніколи добре вплинуть на наше здоров'я. Але як провести безпечний уїк-енд на пляжі, та які небезпеки можуть нас чекати?

Грибок

Розвиток грибка одне з найпоширеніших захворювань, яке можна зустріти на пляжі. Наявність тепла та води завжди означає наявність грибка. Особливо легко його спори проникають в розмоклі після купання ступні.

Тому, виходячи з водойми, надягайте пляжне взуття, також мийте ноги після відвідування пляжу.

Симптоми, якими супроводжується грибок: шкіра лущиться та свербить, нігті починають ламатися й можлива поява пухирів. При виникненні цих ознак необхідно звернутися до лікаря для визначення виду грибка та отримання лікування.

Віруси


З метою уникнення зараження вірусами купатися необхідно тільки в тих водоймах, де регулярно береться вода на пробу. Адже важко скупатися, щоб при цьому, не набравши хоч краплю води. А в неперевірених водоймах ризик заразитися кишковою паличкою, ентеровірусами або холерою досить високий.

Варто негайно звернутися до лікаря, при розвитку наступних симптомів:
  • діарея;
  • висока температура;
  • нудота та блювання;
  • слабкість.

Гельмінти


Пляжний пісок далеко не стерильне середовище, і в тому випадку якщо пляжі служать територією для прогулянки з домашніми тваринами – заразитися паразитарними черв'яками зовсім не викличе труднощів. Тому в цілях профілактики необхідно засмагати тільки на рушнику чи шезлонзі, перед тим як вживати їжу на пляжі обов'язково обробіть руки антисептичним гелем. Також не вибирайте дикі пляжі для відпочинку.

При зараженні гельмінтами у людини можуть виникнути наступні симптоми:
  • під час сну виникає спазм жувальних м'язів (бруксизм);
  • кашель, внаслідок впливу паразитів на нервові закінчення та виділення ними токсинів;
  • головний біль;
  • діарея/запор.
Дуже важливо не відкладати візит до лікаря та не займатися самолікуванням, оскільки гельмінтні інвазії не тільки здатні атакувати нервову систему, але і вражати організм в цілому.

Застудні захворювання


В цьому випадку мова буде йти про перепади температури та переохолодження. Це головна причина розвитку циститу та уретриту. Тому необхідно вибирати жарку погоду для купання, або ж мати з собою змінний купальник й після виходу з води відразу ж переодягатися.

Розвиток запального процесу


Дуже часто купання у водоймах може закінчуватися розвитком запального процесу статевих органів. Найчастіше фактором, що провокує запалення, є купання в критичні дні. При використанні тампона відбувається вбирання їм води, яка містить віруси та бактерії. У тому випадку, якщо одразу ж після купання не замінити засіб гігієни – велика ймовірність проникнення всієї цієї фауни в статеві органи жінки, з наступним розвитком запального процесу. Крім того під час менструації можливий розвиток гіперпігментації шкірі, що призведе до тривалих естетичних проблем.

Загальні правила профілактики вище вказаних захворювань
  1. Вибирайте пляжі, які схвалені МОЗ України.
  2. Утримайтеся від купання в холодній воді (не нижче 18°С).
  3. Не купайтеся без купальника та плавок.
  4. Слідкуйте за тим, щоб не ковтати воду та навіть, щоб вона не потрапляла до рота.
  5. Після купання по можливості прийміть душ.
  6. При виникненні подряпин або поранень – відразу ж обробіть пошкоджену поверхню.
  7. Не купайтеся в забруднених водоймах.
  8. Не вибирайте пляжі, на яких вигулюють тварин.
Дотримуйтеся цих простих правил, забезпечивши собі здоровий та повноцінний відпочинок. Також не забувайте про дотримання дистанції, з метою попередження коронавірусу.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм