Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми порушення відтоку сечі

Основні симптоми порушення відтоку сечіНам відомо, що будь-яке порушення зі сторони відтоку сечі може призвести до пошкодження нирок. 

Обструкція мисково-сечовідного сегмента — це патологічний стан, що характеризується закорковування ниркової миски нирки, тобто верхнього кінця сечоводу. Нагадаємо, що сечовід, це трубка по якій сеча “переходить” від нирок до сечового міхура. 

У разі розвитку обструкції потік сечі сповільнюється або повністю припиняється, що своєю чергою впливає на роботу нирок. Переважно при розвитку даного стану відбувається ураження однієї нирки.

Відмітимо, що непрохідність мискового-сечовідного з’єднання є однією з найпоширеніших причин гідронефрозу у дітей. Адже коли сечовід закорковується поблизу нирки, сеча може накопичуватися всередині нирки та викликати набряк.
 
За статистичними даними чоловіки зазнають ураження вдвічі частіше ніж жінки. 

Основні симптоми 

  1. Пропальповується шишка в ділянці живота.
  2. Біль у верхній частині живота або спині. Він може бути періодичним та посилюватися при збільшенні кількості вживаної рідини.
  3. Камені в нирках.
  4. Поява в сечі крові.
  5. Блювання.
  6. Лихоманка.

Які причини обструкції мисково-сечовідного з’єднання?

У більшості випадків даний тип обструкції присутній при народженні, що спричинено неправильним формуванням нирок або сечоводу під час розвитку плода (наприклад, гіпоплазія сечоводу, відходження сечоводу з ниркової миски занадто високо). Враховуючи випадки вродженого захворювання, його можна виявити за допомогою антенатального УЗД протягом другого триместру!
 
Причиною також може виступати спадковий фактор.

Рідше обструкція сечовидно-мискового з'єднання може виникати у дорослих внаслідок каменів у нирках, інфекцій верхніх сечовивідних шляхів, перенесеного хірургічного втручання, пухлини сечоводу або набряку сечовивідних шляхів.

Діагностика та тактика лікування

Стандартом діагностики при обструкції є проведення лабораторних досліджень крові та сечі, візуалізаційних методів — УЗД, пієлограми, КТ та МРТ. 
 
Тактика лікування залежатиме від стадії ураження та часу діагностування порушення. Так у багатьох немовлят з обструкцією стан може покращитися самостійно протягом першого року життя. При цьому протягом цього часу проводиться регулярний моніторинг.

У випадку, якщо обструкція і надалі залишається постає питання про проведення оперативного втручання — пієлопластики. Операція передбачає видалення заблокованої або звуженої ділянки сечоводу з наступною зміною потоку, аби сеча могла проходити вільно. Існують різні хірургічні методи усунення патології (відміч. пієлопластики), які залежатимуть від дитини та протікання захворювання.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм