Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як правильно підготувати лежачого хворого до транспортування?

Як правильно підготувати лежачого хворого до транспортування?Для нас є найголовнішим здоров'я та добробут наших рідних та близьких. Однак коли виникає прикра ситуація: травматизм, захворювання, вплив зовнішніх чинників й існує потреба в негайному транспортуванні хворого, то в такому випадку краще надати перевагу перевіреним спеціалізованим медичним службам транспортування хворих. У нашому випадку це служба медичних перевезень “МедТаксі”.

У чому полягає підготовка лежачого хворого до перевезення?

В першу чергу зауважимо, що спосіб транспортування хворого до відповідного місця призначення (наприклад, діагностичного центру, лікарні) відбувається за попереднім визначенням лікаря.
 
Напередодні важливо психологічно підготувати хворого до транспортування (якщо він при свідомості) та оцінити його стан, при необхідності провести стабілізацію: дати необхідні ліки, виміряти артеріальний тиск. Не є виключенням призначення перед транспортуванням седативних засобів.
У день транспортування краще не давати пацієнтові важку їжу, щоб запобігти погіршенню самопочуття в дорозі. Можна дати рідку їжу (бульйон), натуральні свіжі напої (компот, морс).
Одяг пацієнта повинен бути зручним, вільним та по погоді. 
 
З метою зменшення ризиків завдання додаткової травматизації та погіршенню стану, лежачого хворого необхідно попередньо дбайливо та обережно перекласти з каталки (лікарняної) на спеціальні носилки, які призначені для транспортування.
 
Зокрема, при перенесенні пацієнта на ношах до носилок для транспортування, медичні працівники повинні йти “нога в ногу”, а при підійманні чи спусканні сходами ноші повинні перебувати паралельно підлозі. При виникненні загрозі блювання голова пацієнта повинна бути повернута вбік.
 
Оскільки пацієнт знаходиться в положенні лежачи мають бути створені відповідні для цього умови, а саме матрац повинен бути протипролежневий, а простирадла неткані. При задовільному стані відповідно хворий пересувається до транспорту самостійно або на кріслі-каталці.
 
У тому випадку, якщо хворий має в анамнезі травми рук або ніг, необхідно стабілізувати та іммобілізувати верхні/нижні кінцівки (в залежності від виду травм) за допомогою шини.
Такі шини використовуються при переломах, вивихах або розтягненні кінцівок.  
 
Додатково можуть знадобитися вологі серветки та дезінфікувальні засоби, питна вода, сечовий катетер та сечозбірники, одноразові памперси. Важливо подбати про теплі ковдри, оскільки зараз холодна пора року.
 
Тільки після того, як надали хворому правильне положення в машині, пристебнули його ременями, можна заносити особисті речі, але розташувати їх необхідно так, щоб вони не заважали вільному пересуванню лікарів по салону. 
 
Отже, основними напрямками при проведенні підготовки до транспортування лежачого хворого є наступні заходи:
  1. Отримання у лікаря висновку про транспортабельність пацієнта та рекомендації в ході перевезення.
  2. Проведення медикаментозної медичної підготовки пацієнта до перевезення (при необхідності).
  3. Наявність набору ліків за показаннями пацієнта та засобів гігієни.  
  4. Взяття медичних документів (виписка, результати аналізів, знімки).
Наголошуємо, що не варто підвищувати ризики додаткової травматизації лежачого хворого та транспортувати його самостійно або неперевіреними службами без належних на те умов. Оберіть професіоналів, а саме службу медичних перевезень “МедТаксі”, яка забезпечує транспортування пацієнтів, як по території України, так і за її межами.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм