Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Перелом шийки стегна: основні причини розвитку травми

Перелом шийки стегна: основні причини розвитку травмиПерелом шийки стегна є серйозною травмою, особливо для людей похилого віку. Відбувається травматизація найбільш тонкої ділянки стегна - шийки, яка з'єднує тіло кістки з її голівкою. Особливо часто випадки перелому трапляються з появою ожеледиці в холодну пору року. Розберемо, які провокуючі фактори підвищують випадки травмування та які існують альтернативи лікування.

Які виділяють різновиди перелому?

В залежності від анатомічного розміщення перелому розрізняють:
  • Субкапітальний: лінія перелому переходить трохи нижче голівки стегнової кістки.
  • Трансцервікальний: лінія перелому перетинає центральну частину шийки стегна.
  • Базісцервікальний: лінія перелому локалізується внизу шийки стегна.
Також виділяють окрему класифікацію Гардена та Пауелса. Перша класифікація базується на ступені перелому: 
І тип: неповний перелом, верхівка кістки дещо повернута навколо осі;
II тип: повний перелом без зміщення, уламки утримуються у природному положенні лише зв'язковим апаратом;
III тип: повний перелом з частковим зміщенням;
IV тип: повний перелом з порушенням цілісності зв'язкового апарату, уламки роз'єднані та повністю зміщуються. 
Класифікація Пауелса базується на оцінці кута між віссю стегнової кістки та лінією перелому. 

Хто входить в групу ризику?

Перелом вважається найнебезпечнішим для літніх людей, оскільки відновлювальний період протікає дуже тяжко й у більшості випадків людина залишається інвалідом.
Також підвищені ризики по розвитку перелому мають жінки в клімактеричному періоді, оскільки з віком відбуваються гормональні зміни, які призводять до крихкості кісткової тканини.

Прояви патології

  • Поява болю в області паху, особливо при русі ногою та при проведенні пальпації.
  • Кінцівка яка зазнала ураження стає на кілька сантиметрів коротшою від здорової, хворий навіть не може її підійняти лежачи на спині (синдром “прилиплої п'яти”).
  • Поява гематоми в області паху: виникає через декілька діб після перелому, однак при наявності надмірної маси тіла гематома може бути непомітною.
  • Стопа вивернута назовні щодо коліна.

Діагностика

Методи обстеження включатимуть проведення фізикального огляду, пальпаторного обстеження та збір анамнезу. Додатково для підтвердження діагнозу та визначення виду перелому проводиться рентгенографія.

Лікування

Велике значення відіграє надання першої допомоги при розвитку перелому шийки стегна, в протилежному випадку високі ризики розвитку інвалідності або летального результату. Так перша допомога полягатиме в виклику швидкої допомоги, потерпілого необхідно покласти на тверду поверхню. Ні в якому разі не можна вправляти ногу - важливо забезпечити її повне знерухомлення, завдяки накладанню шини. При цьому шину не можна накладати на відкриту раневу поверхню (під низ кладеться м'який прошарок з тканини) та робити її занадто тугою, оскільки це може призвести до відмирання тканин. Наступним етапом буде доставлення постраждалого у межі лікарні з проведенням наступного лікування. 
 
Методи лікування залежатимуть від виду перелому, його локалізації та віку пацієнта.
Так найчастіше у молодому віці оптимальним варіантом лікування є дотримання постільного режиму та проведення одного з основних методів консервативного лікування: 
  • скелетне витягування;
  • репозиція уламків: накладання фіксуючої пов'язки та наступне пересування за допомогою милиць;
  • медикаментозна терапія: препарати для поліпшення обмінних процесів в кістковій та хрящовій тканинах, вітамінотерапія. 
Оперативне втручання проводиться при поганому зрощенні кістки, відповідно відбувається фіксація за допомогою гвинтів або заміна ураженої голівки шийки стегна на протез.
 
Виникла травма є досить складною та потребує тривалого відновлювального та реабілітаційного періоду, який необхідно проходити під контролем спеціалістів. Так додатковими фізіопроцедурами є проведення масажу, ЛФК.
Пам'ятайте, що своєчасне проведення лікування, правильний догляд та відповідне відновлення забезпечать довготривалість життя пацієнта з переломом шийки стегна.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм