Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вальгусна деформація стоп: причини появи кісточки на нозі

Вальгусна деформація стоп: причини появи кісточки на нозіНа перший погляд, незначна проблема у вигляді кісточок на ногах, здатна приносити чимало дискомфорту та надалі впливати на якість життя. Зовнішні прояви, больові відчуття та викривлення пальців ніг - все це є одними з наслідків виниклого дефекту. Розберемо детальніше, як проявляється патологія та що впливає на її розвиток.
Вальгусна деформація стоп - це патологічний стан, який характеризується викривленням плесно-фалангового суглоба з відхиленням назовні великого пальця в бік з наступною деформацією сусідніх пальців. Захворювання характеризується утворенням біля основи великого пальця так званої “гулі”, яка спричиняє неможливість носіння звичайного взуття, оскільки окрім дискомфорту виникають больові відчуття.
Найчастіше виникає у жінок після 30 років. 

Причини

  1. Слабкість сполучної тканини вродженого характеру.
  2. Травматичне ураження стоп.
  3. Ожиріння.
  4. Патології ендокринної системи.
  5. Остеопороз.
  6. Плоскостопість. 
  7. Неправильно підібране взуття.

Прояви захворювання

Розвиток патології відбувається поступово. Першочергово хворому стає незручно у повсякденному взутті, далі симптоми наростають: викривляється перший палець стопи, а збільшена кісточка деформує передній відділ стопи. Загалом деформація спричиняє порушення кровопостачання та іннервацію переднього відділу стопи, що надалі спричиняє формування артрозу.
  1. Великий палець відхиляється назовні, з поступовим збільшенням “кісточки”.
  2. Інші пальці набувають молоткоподібної форми.
  3. Больові відчуття у суглобах стоп, які посилюються при стисненні.
  4. Ноги швидко стомлюються.
  5. Відсутність можливості підібрати взуття.

Діагностика

Методи діагностики полягають окрім огляду в ортопеда, призначення рентгенографії у трьох проекціях та плантографії (відбитки стоп для визначення плоскостопості). Диференційна діагностика проводиться з метою виключення таких захворювань, як артрит, остеоартроз, подагри. 

Лікування

Консервативне лікування при не ускладненому перебігу включає призначення спеціальних ортопедичних устілок та виконання вправ, які виконуються для запобігання плоскостопості. 
При запущених формах захворювання виникає необхідність у проведенні оперативного втручання - остеотомії. 
При відсутності лікування суглоби деформуються - розвивається хронічний бурсит. Також не є виключенням перебудови структури плеснових кісток.

Профілактика

  1. Дотримання режиму праці та відпочинку, особливо при стоячій роботі.
  2. Своєчасне звернення до лікаря-ортопеда при розвитку симптомів плоскостопості.
  3. Правильно підібране взуття: носіння ортопедичних устілок, обмежене носіння каблуків для жінок.
При розвитку проявів патології важливо вчасно звернутися до лікаря-ортопеда, оскільки вчасне діагностування та лікування може вберегти від операції.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм