Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Анкілоз: чому розвивається знерухомлення суглоба

Анкілоз: чому розвивається знерухомлення суглобаКоли суглоб починає поступово втрачати свою рухомість людина починає скаржитися на больові відчуття в місцях його розташування. Так, якщо уражений колінний суглоб будь-яке фізичне навантаження або тривале стояння викликає біль та дискомфорт. Розберемо детальніше, які причини можуть спричинити розвиток патологічного стану, та які методи лікування є основними.
Анкілоз - це патологічний стан, який характеризується повним або частковим зрощенням суглобових поверхонь.
Ураження може торкнутися будь-якого суглобу. Так при протіканні анкілозу суглоб спочатку стає “натягнутим”, а згодом повністю знерухомлюється.
 
При розвитку захворювання відбувається утворення кісткового, хрящового або фіброзного зрощення суглобових кінців кісток, що зростаються та призводять до найбільш несприятливих наслідків травматичних пошкоджень та захворювань суглобів.  Зазначимо, що патологія може розвиватися у будь-якому віці.
 
Існує три види анкілозів, які залежать від типу тканини, яка розвивається між суглобовими поверхнями:
  • Фіброзний: кістки з'єднуються фіброзною тканиною, та найчастіше спричиняється тривалою іммобілізацією.
  • Кістковий: спричиняється артритом, переломами з втягненням до процесу суглобів.
  • Хрящовий: виникає у дітей молодшого віку на фоні вродженої патології скелету.
Зазначимо, що при вродженому анкілозі дитина народжується з фіброзно анкілованими суглобами. Вроджені кісткові анкілози зустрічаються рідко і часто є проявом генетичної форми патології.

Причини

Основним пусковим механізмом для розвитку анкілозу є запальним процес, який спричиняється такими захворюваннями, як артрит різної природи (інфекційний, гнійний). Також поширеною причиною є травми, при яких відбуваються внутрішньосуглобові переломи, інфіковані рани на фоні відкритих переломів.
 
Неправильне лікування переломів та ран, а саме проведення довготривалої іммобілізації є частою проблемою, при цьому відбувається рубцювання м'яких тканин, фіброзна контрактура і як наслідок анкілоз.

Симптоми

Основним симптомом анкілозу є знерухомлення суглобів внаслідок зрощення їх поверхонь. На початковому етапі можливий розвиток їх тяжкого руху. 
Зазначимо, що супутні симптоми залежатимуть від типу ураженого суглоба. Наприклад, при зрощенні скронево-нижньощелепного суглоба спостерігається: асиметрія обличчя, порушення прикусу, функції жування, ковтання та мови.
При анкілозі суглобів нижніх кінцівок виникають скарги на зміну ходьби, порушення постави з наступною остаточною втратою можливості ходити.
Уражений суглоб деформується, стає опуклим, нерівним та потовщеним. Процес ураження супроводжується хронічними больовими відчуттями, особливо при фіброзній формі анкілозу.

Діагностика та лікування

З метою діагностування патології та проведення диференціальної діагностики проводиться рентгенографія, КТ та МРТ. Допоміжними методами є лабораторні обстеження, які дають можливість встановити розвиток запальних змін.
 
Лікування може бути консервативним або хірургічним. Так при першому варіанті відбувається призначення медикаментозної терапії та фізіотерапевтичних процедур.Мета консервативного лікування - це зменшити больовий синдром та усунути причину, яка спровокувала патологію (запалення).
Оперативне втручання проводиться у разі необхідності відновлення об'єму рухів суглоба. Можливе проведення, як виправлення кінцівки, розтягнення тканин, так і повна заміна суглоба (ендопротезування). 
 
З метою запобігання розвитку анкілозу важливо уникати травм, вчасно проводити запальні процеси суглобів, не виключати проведення дозованих фізичних навантажень. Звісно ж при розвитку дискомфортних відчуттів варто одразу звернутися до лікаря. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм