Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Остеопороз: що це за захворювання та як запобігти його розвитку?

Остеопороз: що це за захворювання та як запобігти його розвитку?При виникненні частих переломів, зазвичай починають підозрювати формування такої патології, як остеопороз, особливо з наявністю певних провокуючих факторів. З даною недугою зазвичай стикаються жінки після 50 років. Розберемо, які фактори впливають на появу остеопорозу, та чи можливо запобігти його розвитку.
Остеопороз – це патологічний стан, який характеризується захворюванням кісткової системи проявами якого є зниження кісткової маси. В нормі процес руйнування кісткової тканини відбувається постійно в межах балансу, однак при впливі провокуючих факторів, особливо вікового, руйнування починає відбуватися швидше, ніж процес утворення тканини.
 
Зміни які виникають спричиняють крихкість кісток, відповідно чим більше прогресує захворювання, тим ймовірніше отримати перелом навіть при незначному навантаженні.
В залежності від причини виникнення остеопороз поділяється на первинний, який виник як самостійне захворювання в літньому віці. Також виділяють вторинну форму, яка формується внаслідок наявності інших патологій або є результатом вживання певних медикаментозних препаратів.

Причини

  • вік (старше 50 років);
  • жіноча стать в період пост менопаузи, внаслідок зниження гормонів естрогенів;
  • спадковий фактор;
  • низька маса тіла;
  • шкідливі звички;
  • малорухомий спосіб життя. 
Також до вторинних причин остеопорозу належать захворювання ендокринної системи, що може спричинити захворювання в молодому віці, онкологічний процес, тривала іммобілізація, порушення всмоктування в кишківнику.

Симптоми

Небезпека остеопорозу полягає в тому, що хвороба ніяк не проявляється, при цьому скорочуючи тривалість життя та підвищуючи ризик розвитку супутніх патологій. Найчастіше діагноз встановлюється при зверненні до лікаря з переломом.
У більшості випадків вже при виникненні ускладнення остеопорозу, а саме компресійного перелому тіл хребців хворий починає скаржитися на:
  • втомленість в спині; 
  • зниження росту;
  • больові відчуття;
  • порушення стільця. 

Діагностика та лікування

Для визначення діагнозу – остеопороз призначається ряд лабораторних аналізів (ЗАК, біохімічний аналіз, аналіз на рівень кальцію та фосфору, вітаміну D та остеокальцину). Визначити щільність кісткової тканини можливо за допомогою проведення рентгенографії та денситометрії. 
 
Після підтвердження захворювання лікарі призначають медикаментозні та не медикаментозні методи лікування, усуваючи фактори, що призвели до розвитку патології та супутні захворювання. 
Медикаментозна терапія включає призначення гормонотерапію естрогенами, препаратів групи бісфосфонатів та препарати кальцію. Додатково проводяться сонячні ванни та дозовані фізичні вправи під контролем лікаря. 

Профілактика

З метою запобігання розвитку остеопорозу важливо відмовитися від шкідливих звичок, вести активний спосіб життя, наповнювати раціон продуктами які місять кальцій, білок та вітамін D (не є виключенням призначення лікарем вітамінів у формі препаратів).
 
Важливо замислитися про проблему остеопорозу ще до його розвитку. Особливо якщо є сімейні випадки хвороби та з моменту наближення менопаузи. Необхідно проходити профілактичні огляди зі здачею лабораторних аналізів та інструментальних методів дослідження.  

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм