Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Набряк нижніх кінцівок: основні причини

Набряк нижніх кінцівок: основні причиниНабряк ніг, особливо після довгого робочого дня є досить поширеним явищем. Однак важливо розуміти, що даний стан є симптомом, що може сигналізувати про можливі порушення зі сторони організму. Які саме? З'ясуємо далі.

Набряк являє собою стан, що характеризується надмірним накопиченням рідини в організмі. В залежності від локалізації виникнення він поділяється на загальний та місцевий.

Основні причини розвитку набряку ніг

  1. Варикозне розширення вен: виникає внаслідок зниження тонусу судин та порушення функціонування венозних клапанів. Як наслідок відбувається застій крові, а лімфа просочується з судин в тканини. При варикозі характерні й додаткові зовнішні ознаки у вигляді судинних зірочок, щільних вузлів, які виступають на поверхні ніг.
  2. Захворювання серця: коли відбувається порушення у функціонуванні, зменшується швидкість проходження крові по судинах. Відповідно, чим довше кров тече по судинах, тим більше плазми “виходить” з них у тканини. Ураження ніг в першу чергу виникає внаслідок того, що на них діє найбільший тиск, і тому застій крові найчастіше виникає внизу. Для серцевих набряків характерна поява саме у вечірній час та їх симетричність.
  3. Захворювання нирок: при порушенні роботи нирок, відбувається зміни ряду механізмів які призводять до застою рідини в організмі. Для набряків, що виникають внаслідок захворювань нирок характерна їх симетричність та поява у ранковий час. І це не лише нижні кінцівки, а й повіки (мішки під очима), обличчя, фаланги пальців. Відповідно додатково спостерігатиметься порушення сечовипускання (болючість, часті позови), спрага, підвищення температури тіла.
  4. Порушення відтоку лімфи: є небезпечним станом, оскільки може спричинити таке захворювання, як лімфедема (слонова хвороба, що пов'язано з масштабом набряклості кінцівок). При даному порушенні набряки є асиметричними, і згодом починають триматися на постійній основі. Додатково спостерігаються больові відчуття, зміни зі сторони шкірного покриву (роздратування та гіперемія).
До тимчасових набряків, що можуть спричинитися нашим способом життя або фізіологічним станом, та не викликаються певним захворюванням належать:
  • носіння незручного тісного взуття, в тому числі й підборів;
  • вагітність, ПМС;
  • нераціональне харчування, з присутністю в раціоні алкоголю, вуглеводів, надмірної кількості солі. Це особливо впливає на появу набряків в спеку;
  • тривале знаходження в положенні сидячи або стоячи.

Тактика

Перевірити самостійно на наявність набряку ніг, Ви можете натиснувши пальцем на гомілку на 10-15 секунд. Якщо після того, як ви прибрали палець вм'ятина тримається понад хвилину, це свідчить про 100% розвиток набряку.
 
У тому випадку якщо набряки не спричинені певним захворюванням, а пов'язані, наприклад з тривалою працею, зменшити їх прояв Ви можете:
  • зробивши контрастні ванночки;
  • додавши помірні фізичні навантаження упродовж дня;
  • вживаючи достатньо води;
  • слідкуючи за раціоном;
  • при необхідності носіть компресійні гольфи;
  • масаж.
В протилежному випадку, коли порушення є стійким та супроводжується додатковими симптомами, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря. Він на основі ряду досліджень (УЗД вен та нирок, ЕХО-КГ), направить Вас до належного вузькопрофільного спеціаліста.
 
Не ігноруйте такий симптом, як набряк ніг, особливо якщо він виникає на постійній основі. Зверніться до лікаря, який на основі обстежень встановить причину порушення та проведе відповідне лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED