Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Варикозне розширення вен: основні методи запобігання влітку

Варикозне розширення вен: основні методи запобігання вліткуВлітку внаслідок дії високих температур відбувається загострення певних захворювань, серед яких й варикозне розширення вен. Так погіршується кровообіг, тонус вен знижуються. Найбільше від даного порушення страждають жінки, що в першу чергу пов'язано з типом взуття, а саме підборами. Тому розберемо детальніше, як запобігти загостренню хвороби та зберегти ноги та безпосередньо судини в нормі.

Варикоз - це патологічний стан, що характеризується ураженням судин з наступним порушенням відтоку крові. Це насамперед пов'язано з розвитком функціональної неспроможності венозних клапанів.  Венозна стінка уражається та виникають застійні явища.

Які основні причини розвитку варикозу?

В спеку судини найбільш “чутливі” до високої температури повітря. Відбувається порушення (сповільнення) відтоку крові від нижніх кінцівок до серця та ослаблення венозної стінки. 

Провокуючими факторами захворювання виступають:
  1. Знаходження тривалий час в положенні сидячи (з перехрещеними ногами) або стоячи.
  2. Спадковий фактор.
  3. Літній вік.
  4. Надмірна маса тіла.
  5. Цукровий діабет.
  6. Шкідливі звички.
  7. Порушення згортання крові.

Ознаки варикозного розширення вен

 В першу чергу при розвитку захворювання людина звертає увагу на появу набряків на нижніх кінцівках, виникає відчуття тяжкості в ногах та больові відчуття. 
Зовнішньо спостерігається утворення зовсім неестетичних судинних зірочок синього забарвлення. Згодом приєднуються щільні венозні вузли. 

Тактика

Візуалізація патологічного процесу відбувається на основі проведення дуплексного сканування підшкірних та глибоких вен кінцівки. 
Тактика лікування варикозу є індивідуальною та залежатиме від стадії ураження судин та виниклих ускладнень. Однак при цьому спеціалісти зазначають, що консервативна терапія у вигляді компресійної білизни, лікарських засобів та здорового способу життя тільки призупиняє патологічний процес, при цьому відновити уражені судини неможливо. 
 
Усунення пошкоджених судин відбувається шляхом оперативного втручання. На сьогодні існують різноманітні методики позбавлення від змінених захворюванням судин, і більшість з них є малоінвазивними (склеротерапія, лазерний метод). Видалення хворої вени рекомендується в рідкісних випадках.

Профілактичні заходи

  1. Раціональне харчування, з перевагою продуктів багатих на антиоксиданти (чорниця, помідори). 
  2. Запобігання закрепів.
  3. Відведення часу на відпочинок. Так після тривалого навантаження на ноги, прийшовши додому прийміть положення лежачи з піднятими ногами (на 20 градусів), зробіть теплу ванночку для ніг.
  4. Споживання достатньої кількості води (особливо в спеку).
  5. Відмова від шкідливих звичок.
  6. Обирайте зручне взуття, жінкам рекомендується обмежити постійне носіння підборів. 
Пам'ятайте, що варикоз це не лише естетична проблема, а в першу чергу медична. При появі ознак варикозу варто одразу звернутися до лікаря. Не витрачайте час на застосування розрекламованих гелів або кремів, оскільки це може посилити проблему. Так одними з ускладнень варикозу можуть стати утворення тромбів, трофічних виразок, венозної недостатності. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED