Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини постійного відчуття голоду

Основні причини постійного відчуття голодуЧи дуже часто Ви помічаєте, як запаси ваших харчових продуктів стрімко зникають з полиць? Відчуття голоду Вас практично не покидає і причин цьому може бути безліч, від банальної спраги до серйозних патологічних процесів. Розберемо детальніше, які ж основні причини появи даного стану. Адже постійне відчуття голоду викликає неконтрольоване харчування, а це шлях до зайвої ваги.

Основні причини появи голоду на постійній основі

  • Спрага: дуже поширеним явищем є те, що спрагу ми сприймаємо за голод. Ми їмо, поглинаючи зайві калорії, хоча насправді наш організм просто зневоднений. Тому щоб цьому запобігти, достатнім буде все ж таки випити склянку води. І якщо почуття голоду все ще залишається з вами, можна і перейти до їжі.
  • Обмеженість в калорійності: найпоширенішими причинами є відсутність звички снідати або надання переваги знежиреним харчовим продуктам. Щодо першого варіанту то доведено, що сніданок забезпечує організм відповідною енергією, а його відсутність напряму впливає на працездатність та ймовірність переїдання за обідом та вечерею. Щодо знежирених продуктів, то користь від них дорівнює нулю.
  • Порушення функціонування певних органів: органні порушення, що можуть викликати відчуття голоду на постійній основі мають досить широкий різновид: гормональні порушення (цукровий діабет, гіпертиреоз), стрес та психічні розлади, дефіцит вітамінів та мікроелементів. 
  • Порушення режиму сну: коли ми спимо нерегулярно або часто прокидаємося це має свій істотний вплив на порушення функціонування ШКТ. В першу чергу при нестачі сну відбувається продукування гормону стресу - кортизолу, у надмірній кількості. Кортизол стимулює відчуття голоду. Аби якнайскоріше усунути це відчуття “на допомогу” йдуть швидкі вуглеводи. Також відбувається порушення вироблення лептину. Це гормон, дефіцит якого організм намагається відновити новою порцією їжі.
  • Відсутність режиму харчування: тобто Ви насичуєте свій раціон всім підряд, з переважанням швидких вуглеводів, створюючи цим самим так звані інсулінові гойдалки. Так після вживання, наприклад солодощів, відбувається різкий стрибок цукру в крові, своєю чергою підшлункова залоза продукує інсулін, щоб цей цукор переробити. Глюкоза прибирається в м'язи, а інсулін залишається, тим самим викликаючи знову відчуття голоду через нестачу цукру. 

Тактика

В першу чергу важливо зрозуміти причину виникнення постійного голоду. Скоригуйте свій режим харчування. Харчуйтеся повноцінно, вчасно та насичено. Якщо це не розв'язує проблему, варто звернутися за консультацією до лікаря для наступних обстежень.
 
Пам'ятайте, що Ви можете і далі продовжувати поглинати зайві калорії та поступово руйнувати свій організм. Однак необхідно не зволікати та звернутися до спеціаліста, який встановить основну причину виникнення постійного голоду. Це дасть можливість запобігти ряду ускладнень та виключити протікання серйозних патологій.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED