Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Зневоднення організму: як вчасно зреагувати?

Зневоднення організму: як вчасно зреагувати?В спекотну погоду лікарі акцентують на запобіганні зневоднення організму, оскільки наслідки цього можуть бути досить серйозними. Тому розберемо детальніше які симптоми будуть вказувати на розвиток зневоднення та як вчасно йому запобігти.

Зневоднення організму - це патологічний стан, що виникає внаслідок дефіциту рідини, яка необхідна для забезпечення життєдіяльності всіх органів та систем.
 
Зазначимо, що чітких норм вживання рідини в спеку не має. Це залежатиме від ряду факторів, включаючи особливості організму, вік та масу тіла, супутні захворювання, фізичну активність. Однак рекомендованою межею є об'єм рідини у 2-3 літри в день. Відповідно чим більша маса тіла, тим більше рідини необхідно пити.
 
До групи ризику зневоднення в першу чергу належать діти, люди похилого віку (з віком відчуття спраги притупляється), фізично активні особи та ті, що мають в анамнезі цукровий діабет або приймають сечогінні препарати.

Які ймовірні причини розвитку зневоднення?

  1. Надмірне потовиділення при високій температурі або при заняттях спортом.
  2. Недостатня кількість вживаної рідини.
  3. Опіки.
  4. Тепловий або сонячний удар.
  5. Інтоксикація організму внаслідок харчового отруєння.

Основні ознаки зневоднення

На жаль дуже часто людина не може помітити, що у неї розвивається рання стадія зневоднення. Виникає просте відчуття спраги, що вже є однією та основною ознакою порушення. Також важливо звернути увагу на появу інших можливих симптомів:
  1. Сухість в ротовій порожнині: не завжди є ознакою зневоднення, але може свідчити про розвиток інших ймовірних причин у вигляді ураження нервів або приймання певних лікарських препаратів. Відповідно при турбуванні прояву на постійній основі варто звернутися до лікаря.
  2. Неприємний запах з рота: виникає внаслідок продукування не достатньої кількості слини при зневодненні. Відмітимо, що слина є так званим ополіскувачем для рота, а при її дефіциті та відсутності очищувальної функції, бактерії стрімко розповсюджуються викликаючи як наслідок неприємний запах.
  3. Сухість шкірних покривів: шкіра при зневодненні буде залишатися сухою навіть при застосуванні зволожувальних кремів. Також перевірити самостійно чи існує брак рідини можливо просто взявши шкіру у складку і відпустити. У разі зневоднення складка “триматиметься” упродовж тривалого часу.
  4. Головний біль: біль може бути як періодичним та терпимим, так і мати інтенсивний характер. Це буде залежати від ступеня зневоднення.
  5. Судоми м'язів: через те, що при зневодненні виникає дефіцит калію та натрію - основних мінералів, відбувається порушення роботи нервової системи. Тому навіть поява невеликої стянутості та слабких больових відчуттів у м'язах в спекотну погоду, вже свідчить про те що організм необхідно наситити рідиною.
  6. Сеча стає темного кольору, що свідчить про її надмірну концентрацію.
  7. Слабкість: оскільки функціонування всіх органів не забезпечується поживними речовинами внаслідок зневоднення, людина починає відчувати втому.
Коли починає розвиватися сильний ступінь зневоднення (дегідратації) до клінічної картини можливе приєднання втрата свідомості, сонливість та роздратованість, прискорене серцебиття та дихання, запалість очей.

Тактика

Надання допомоги буде залежати від ступеня зневоднення. Так при помірному зневодненні покращити стан можливо і в домашніх умовах, просто забезпечивши максимально свій організм рідиною: пити невеликими ковтками, а краще з трубочки.
 
У тяжких випадках надання допомоги проводитиметься в умовах стаціонару, найчастіше шляхом інфузії гіпотонічних розчинів. З метою забезпечення безпечного інфузійного вливання рекомендуємо придбати волюметричний інфузійний насос. Також прилад дає можливість проведення чіткого контролю введення відповідної дози лікарського препарату. Придбати прилад Ви можете в медичному маркеті ITMED

Як знизити ризики розвитку зневоднення?

  1. В першу чергу - пити більше води (очищеної).
  2. Обмежити вживання жирної та гострої їжі, алкоголю, кофеїновмісних напоїв.
  3. Уникайте фізичних навантажень в спеку.
Пам'ятайте, що в спеку надмірне зневоднення загрожує нашому життю, оскільки ми втрачаємо багато рідини з потом, яка своєю чергою містить солі. Тому не забувайте про дотримання водного балансу.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED