Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Особливості перевезення хворих на КТ (комп'ютерну томографію)

Особливості перевезення хворих на КТ (комп'ютерну томографію) Дуже часто бувають випадки коли обійтися виключно проведенням УЗД, щоб діагностувати захворювання, неможливо. Саме тоді постає питання про проведення більш спеціалізованого обстеження, серед яких і є комп'ютерна томографія. 

При цьому аж ніяк не кожна лікарня може забезпечити проведення даного обстеження, та й стан хворого може бути досить нестабільним. Як наслідок необхідно проводити транспортування лежачих хворих по Києву або ж це буде перевезення хворих по місту де живе пацієнт. Не завжди це дозволено зробити звичайним транспортним засобом, а перевезення на швидкій можливо при знаходженні пацієнта в умовах стаціонару. Як же тоді здійснити перевезення хворих на КТ, особливо коли дорога кожна хвилина? Для цього і функціонують служби перевезень лежачих хворих, серед яких професіонали своєї справи - "МедТаксі". 

Комп'ютерна томографія й особливості її проведення 

КТ має деяку схожість з рентгенографією, адже для візуалізації судин, кісток, органів застосовуються рентгенівські промені. 
Важливо враховувати те, що проведення КТ має відбуватися за направленням лікаря, який визначає необхідність і можливі ризики проведення процедури. Адже, як і багато інших обстежень КТ має ряд як показань, так і протипоказань до проведення.
 
Показаннями до проведення КТ є такі стани: 
  • політравми; 
  • абсцес мозку; 
  • черепно-мозкова травма; 
  • крововилив; 
  • травми хребта; 
  • пошкодження кісток; 
  • патології з боку органів черевної порожнини; 
  • діагностування можливих онкологічних процесів і ін. 
Дійсно це далеко не всі порушення які можливо діагностувати при проведенні КТ. Неможливо переоцінити важливість даного сучасного методу обстеження. 
 
Протипоказання до проведення КТ: 
  • алергічна реакція на контрастну речовину (при проведенні КТ з контрастом - препарату на основі йоду); 
  • вагітність; 
  • печінкова і ниркова недостатність; 
  • гіпертиреоз. 
Однак будь-які можливі протипоказання лікар особисто розглядатиме, з можливістю або перенести на деякий час або з мінімальними ризиками провести КТ. 

Як підготувати пацієнта до проведення комп'ютерної томографії? 

Не потрібно переживати, адже проведення КТ не вимагає складної специфічної підготовки, особливо при проведенні її в екстреному порядку. Досить прийти на обстеження на голодний шлунок. У тому випадку якщо буде застосовуватися контрастна речовина - необхідно перед КТ, а точніше за два дні дотримуватися питного режиму і вживати близько двох літрів води (чистої, без газів). 

Завдання служби "МедТаксі" при перевезенні хворого на КТ 

Сам процес транспортування хворого на КТ є досить трудомістким. Оскільки в службу медичних перевезень "МедТаксі" найчастіше звертаються пацієнти з нестабільним станом здоров'я, що може посилюватися; необхідністю медикаментозної підтримки, наприклад седативних коли хворий відчуває страх і не може підтримувати положення для точного проведення КТ; або ж проводиться транспортування лежачих хворих, що вимагає від персоналу додаткової підготовки; пацієнт, що направляється на КТ вимагає безперебійної кисневої підтримки, що є дуже частим явищем внаслідок COVID-19 (постковідного синдрому). 
 
Для здійснення перевезення хворого використовуються надійні для перенесення носилки. Попередньо медичним працівником служби "МедТаксі" проводиться огляд хворого, далі його перекладають на ноші й надійно фіксують, щоб забезпечити максимально безпечне транспортування. При необхідності, коли хворого турбує сильний больовий синдром проводиться відповідна медикаментозна підготовка. Для перенесення хворого будуть використовуватися ноші в залежності від його стану. Це може бути як вакуумний матрац з максимальним забезпеченням знерухомлення пацієнта, або ж м'які носилки, щит травматологічний. 
 
Відзначимо, що транспортування хворого здійснюється представниками сильної статі медичної бригади. Важливо враховувати й сам транспортний засіб "МедТаксі", який оснащено необхідним обладнанням, запасом медикаментозних засобів. Крім цього, хворий буде знаходитися в максимально комфортних температурних умовах.
 
Транспортування хворих на КТ є дуже відповідальною дією, оскільки в більшості випадків пацієнти перебувають у важкому стані. Найбільш часто це пов'язано з моментами, коли пацієнт був госпіталізований і діагноз необхідно підтвердити. Тому важливо довіриться службі "МедТаксі", яка спеціалізується на моментах перевезення хворих вже багато років, з гарантуванням комфорту і безпеки. 
 
Джерело: https://medtaxi.com.ua/.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED