Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Остеонекроз: основні причини ураження кісток

Остеонекроз: основні причини ураження кістокОстеонекроз є загальним терміном, що характеризує розвиток ішемічної загибелі складових частин кістки. Патологія може вражати будь-яку кістку нашого тіла. Тому розберемо детальніше які основні прояви їх ураження.

Які фактори впливають на розвиток остеонекрозу?

  1. Алкоголь, а точніше його систематичне вживання.
  2. Серповидноклітинна анемія.
  3. Екзогенні стероїди.
  4. Панкреатит.
  5. Травма (перелом зі зміщенням, вивих).
  6. Інфекційний процес.
  7. Високий рівень ліпідів в крові.
  8. Кесонна хвороба - захворювання, що виникає при стрімкому переході з середовища з підвищеним атмосферним тиском повітря у середовище з нижчим тиском.

Клінічна картина 

Небезпекою остеонекрозу є те що на ранніх стадіях захворювання практично ніяк не проявляється. Такий стан може спостерігатися тижнями та місяцями. Зазвичай опісля поступово розвиваються больові відчуття, хоча не виключаються їх гострі напади. У міру розвитку патологічного процесу біль посилюється, особливо при навантаженнях та зменшується в стані спокою. Можлива поява частих переломів (дрібних), особливо в кістках які виконують опорну функцію. 
 
Беручи до уваги те, що більшість факторів ризику мають системну дію (алкоголь, приймання глюкокортикостероїдів), то й ураження кісток може бути з розвитком декількох вогнищ. Наприклад, при серпопоклітинній анемії, остеонекроз зазвичай уражає довгі кістки скелету з появою раптових нападів болю.
 
Зазначимо, що специфічні прояви захворювання будуть залежати від локалізації ураження. Так якщо розвивається остеонекроз тазостегнового суглоба у хворого виникають больові відчуття в паховій області з іррадіацією в стегно або сідницю. При цьому суглоб втрачає рухливість, що як наслідок викликає кульгавість. 

Діагностика та тактика лікування

Візуалізація патологічного процесу відбувається шляхом проведення МРТ та рентгенографії. За допомогою лабораторних аналізів можливо встановити першопричину захворювання (наприклад, порушення коагуляції).
 
Лікування остеонекрозу потребує своєчасного початку. Це важливо аби зупинити вогнищевий процес та незворотні наслідки для суглоба. На сьогодні повністю зупинити патологію неможливо. Тактика лікування є індивідуальною та полягатиме в проведені медикаментозної терапії, фізіотерапевтичних процедур та оперативного втручання. 
 
Так на ранніх етапах встановлення остеонекрозу можливо обмежитися медикаментозними препаратами (нестероїдні протизапальні, знеболювальні) та фізіопроцедурами.
У разі стрімкого прогресування хвороби або для профілактики ускладнень проводиться оперативне втручання, що найчастіше полягає у проведенні заміни суглобу (особливо при ураженні колінного або кульшового суглобів). 
 
Запобігти захворюванню практично неможливо. Ви зможете зменшити або усунути можливі тригери захворювання, що зазначалися вище.
Відповідно при появі болю в області суглобів або кісток важливо одразу звернутися до лікаря, а не зволікати та витрачати час на самолікування. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED