Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Апное уві сні: як хропіння впливає на наш організм?

Апное уві сні: як хропіння впливає на наш організм?Хропіння є тим явищем, яке першочергово приносить дискомфорт оточуючим. Люди починають вдаватися до самолікування обираючи народні методи, спреї, снодійні, спеціальні пози для сну. Однак всі ці методи будуть у кращому випадку мати лише короткочасний ефект. Адже усунути хропіння та його основну причину - апное, можливо лише після проведення діагностики та встановлення тригеру порушення. У протилежному випадку наслідки для здоров'я та життя є край небезпечними. Чому? Далі з'ясуємо.

Обструктивне апное уві сні - це патологічний стан для якого є характерним розвиток частих зупинок дихання уві сні, що супроводжується хропінням. 
Відповідно при даному порушенні відбувається збій механізму - кисень не може в повному обсязі поступати в організм, а виведення вуглекислого газу з нього навпаки затримується.
 
Далі мозок з метою відновлення дихання спричиняє пробудження, хоча воно є і короткочасним, однак негативно впливає на якість сну. Це своєю чергою надалі викликає сонливість в день, слабкість, головний біль, порушення концентрації.

Які фактори впливають на розвиток апное?

  1. Ожиріння.
  2. Гіпертрофія піднебінних мигдалин.
  3. Алергічний риніт, коли людина вимушена дихати ротом.
  4. Розвиток частих запалень верхніх дихальних шляхів.
  5. Приймання певних медикаментозних препаратів (наприклад, міорелаксанти).
  6. Зловживання алкоголем, особливо перед сном.
  7. Порушення ендокринної системи (розвиток акромегалії, гіпотиреозу).

Клінічна картина

При розвитку апное уві сні хворий починає хропіти, виникає апное. Хропіння саме по собі є гучним та нерегулярним. Додатково спостерігається надмірна пітливість, часті пробудження з задишкою та відвідуванням туалету (ніктурія), серцебиття прискорюється. 
 
Відповідно такий нічний стан відбивається на функціонування організму в денний час: сонливість, головний біль вранці, емоційне порушення, зниження лібідо, зниження концентрації.
 
На перший погляд, апное уві сні може вважати незначним порушенням, коли людина просто хропить. Однак насправді патологічний стан підвищує ризики розвитку серцево-судинних захворювань (артеріальної гіпертензії, серцевої недостатності, інсульту), летального результату, ймовірність виникнення автокатастрофи. 

Обструктивне апное уві сні та COVID-19

За даними досліджень люди, що мають в анамнезі апное входять в групу ризику по розвитку коронавірусної інфекції. Це захворювання підвищує ймовірність зараження, госпіталізації в тому числі й летальний результат.
 
Особливо складному перебігу піддавалися чоловіки з наявністю цукрового діабету та схильністю до депресії. Основою зв'язку апное з COVID-19 вважається запальний процес викликаний апное.

Діагностика та лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі аналізу розвитку клінічної картини та проведенні дослідження сну шляхом полісомнографії. 
 
Тактика лікування буде залежати від провокуючого фактору. Так доцільним при необхідності внести корективи у спосіб життя, наприклад схуднути, виключити приймання алкоголю та препаратів, що впливають на розвиток апное.  
Інколи для полегшення дихання уві сні хворий повинен спати в спеціальній масці (СРАР - терапія), яка допомагає підтримувати дихання, коли на несвідомому рівні глотка тримається відкритою при цьому відбувається безперешкодне потрапляння повітря.  
Оперативні втручання будуть доцільними у разі збільшення мигдалин, що перекривають дихальні шляхи або при викривленні носової перегородки. 
 
Пам'ятайте, що легковажне відношення до хропіння може мати досить негативні наслідки. При появі уві сні епізодів з затримкою дихання варто одразу звернутися до лікаря оториноларинголога. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED