Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Набряки та їх основні причини

Набряки та їх основні причиниНабряк є досить поширеним явищем, який є не лише ознакою зовнішнього дефекту, а й серйозного патологічного процесу, що інколи навіть потребує негайного надання допомоги. Розберемо детальніше, які саме фактори впливають на появу набряків та чи можливо їм запобігти.
 
Набряк являє собою патологічний стан, що характеризується накопиченням рідини в ділянках позаклітинного та позасудинного простору органів та тканин.
 
Механізмом розвитку появи набряків слугує порушення відтоку лімфи, збільшена проникність стінок капілярів та ін.
За своїм характером набряки можуть бути як місцевого, так і генералізованого характеру, для яких відповідно буде доцільна своя симптоматика. 

Основні причини набряку

Окрім спричинення набряку рядом патологічних станів, від захворювань серцево-судинної системи та нирок, додатковими тригерами можуть виступати наступні фактори:
  1. Зловживання “непридатними” продуктами, які містять велику кількість солей, на виведення яких організм витрачає велику кількість необхідних ресурсів. Такими продуктами є соління, консерви, ковбасні вироби.
  2. Відсутність ферменту, який необхідний для засвоєння білку або вуглеводів.
  3. Алергія.
У разі коли набряк набуває хронічного характеру розвивається запальний процес в судинній стінці та підвищена проникність тканин.

Набряк нижніх кінцівок

Набряк ніг є не окремим захворюванням, а симптомом певної патології. Томі важливо його правильно інтерпретувати, з метою встановлення основної причини.
 
Так до ряду найчастіших причин набряку ніг належить захворювання вен, наприклад варикоз. Для даного типу набряку характерна однобічність, тобто ураження однієї кінцівки. У людей похилого віку існує схильність до серцевих набряків ніг з присутністю гіпертонії та іншої серцевої патології.
У разі наявності причини у вигляді хвороби нирок набряки кінцівок виникають найчастіше вранці з додатковим приєднанням до процесу обличчя. 
Також не варто виключати зв'язок набряку нижніх кінцівок з порушенням роботи щитоподібної залози та надниркових залоз.

Тактика

Діагностичні заходи полягатимуть в першочерговому встановленні характеру набряку (генералізований або місцевий) та його ступеню загрози життю.
Проводиться візуальний огляд з призначенням ряду обстежень: лабораторні аналізи крові; УЗД; ЕКГ; УЗД судин.
Відповідно тактика лікування базуватиметься на основі усунення причини, що викликала набряк.
 
Не варто вдаватися до самостійного розв'язання проблеми та починати приймати сечогінні. Пам'ятайте, що сечогінні препарати та їх неконтрольоване приймання тільки виснажує організм, особливо його мінеральний обмін. А це небезпечно розвитком судом та ще більшому порушенню проникності судин.
Тому при поміченні у себе набряклості, незалежно від ділянки тіла не зволікайте та зверніться за допомогою.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED