Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи неприємного запаху з рота

Основні причини появи неприємного запаху з ротаНеприємний запах з рота не завжди є результатом вживання певних видів харчових продуктів. За даним дискомфортним станом можуть критися досить серйозні захворювання, про перебіг яких з'ясуємо далі.

В медицині неприємний запах з роту діагностується як галітоз.
 
Певна їжа, стан здоров’я та буденні звички є одними з причин неприємного запаху з рота. Відповідно у багатьох випадках ситуацію можливо змінити за допомогою належної гігієни ротової порожнини. Не є виключенням коли використання жувальних гумок, ополіскувачів та спреїв, які різняться на полицях магазинів можуть бути виключно тимчасовим маскуванням справжньої проблеми. Тому якщо прості методи самодопомоги не усувають неприємний запах з рота, доцільним буде звернутися до лікаря аби виключити розвиток більш серйозного стану.

Характерні ознаки при галітозі

Неприємний запах з рота може бути різним, в залежності від причини його появи.
При цьому люди діляться на дві категорії, ті хто переймаються навіть незначними змінами подиху, та ті - хто не підозрює про наявність галітозу.

Основні причини

  1. Харчування: від розпаду частинок їди, що застрягла в зубах до характеру вживаних продуктів (цибуля, спеції).
  2. Куріння: окрім безпосереднього процесу куріння, вживання орального тютюну призводить до захворювань ясен, що також є додатковим джерелом галітозу.
  3. Екстремальні дієти: голодування та програми з низьким вмістом вуглеводів можуть викликати неприємний запах з рота. Це пов’язано з розщепленням жирів та утворенням хімічних речовин, які називаються кетонами. Ці кетони мають сильний аромат.
  4. Неналежне дотримання гігієни зубів: тобто якщо у вашій рутині відсутнє дворазове чищення та застосування зубної нитки, частинки їжі залишаються у роті, викликаючи неприємний запах з рота. Надалі відбувається формування зубного нальоту, так звана плівка з бактерій. Згодом відбувається розвиток запального процесу - пародонтиту. Відмітимо, що зубні протези, які не чистяться регулярно або не підходять належним чином, також можуть утримувати бактерії та викликати галітоз.
  5. Приймання певних лікарських препаратів, які призводять до сухості в роті. 
  6. Сухість у ротовій порожнині: враховуючи, що слина допомагає очистити рот, при розвитку певних захворювань, наприклад ксеростомії, її продукування зменшується. Як наслідок це призводить до неприємного запаху з рота.
  7. Розвиток інфекційного процесу, типу карієсу, виразок у роті. 
  8. Захворювання порожнини рота, носа та/або горла.
Не є виключенням коли проблема криється в метаболічних розладах, хронічному рефлюксі шлункової кислоти (ГЕРХ), цукровому діабеті.

Діагностика та тактика лікування

Часто стоматолог просто понюхає дихання людини з підозрою на галітоз і оцінить запах за шестибальною шкалою інтенсивності. Додатково можливо дослідити зіскоб на запах з задньої частини зика, яка зазвичай є джерелом запаху.
Існує безліч складних детекторів, які можуть точніше оцінювати запах. Наприклад, галіметр, газова хроматографія, тест на бета-галактозидазу та ін.

Лікування галітозу відбуватиметься в залежності від причини, що його викликала. 
Відмітимо, що зменшити неприємний запах з рота, запобігти розвитку карієсу та  захворюванню ясен допоможе насамперед належна гігієна ротової порожнини.
Надалі при підозрі, що неприємний запах з рота викликаний основним захворюванням, стоматолог, швидше за все, направить пацієнта до сімейного лікаря.
Стоматологічні заходи з метою покращення здоров'я порожнини рота включатимуть застосування ополіскувачів, зубних паст, лікарське втручання при розвитку стоматологічних захворювань.

Окрім загальних правил запобігання галітозу, типу гігієни рота та правильного харчування, важливо приділяти увагу регулярним оглядам зубів у стоматолога.
Перед тим як звернутися до лікаря стоматолога з проблемою у вигляді галітозу, варто підготуватися. Так рекомендовано надати перевагу ранковій зустрічі, виключити застосування різких парфумів та блисків (помади) для губ та ін.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм