Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказуватимуть на запалення язика?

Які симптоми вказуватимуть на запалення язика?Попри те, що язик являє собою невеликим м’язовий орган у ротовій порожнині, його функції є досить суттєвими. Насамперед це участь у процесі пережовування та ковтання їжі, а також відтворення мови. Однак, що може спричинити розвиток запального процесу в ньому та які симптоми при цьому виникатимуть? З'ясуємо далі.

Глосит - це патологічний процес, що характеризується розвитком запалення тканин язика. 
 
Глосит супроводжується набряком язика, зміною його кольору та загального вигляду. Насамперед можливе ураження сосочків язика, що слугують так званими смаковими рецепторами. При цьому запалення може виступати як самостійним станом, так і бути проявом іншого захворювання в організмі.
 
Розрізняють декілька видів глоситу, що варіюються в залежності від перебігу запалення.
Так гострий глосит, являється запаленням язика, що має раптовий початок та тяжкі прояви. Зазвичай причиною виступають алергічні реакції.
Хронічна форма глоситу це запальний процес, що супроводжується рецидивами та може бути проявом розвитку іншого патологічного процесу в організмі.
Атрофічний глосит (глосит Хантера) формується при ураженні більшої кількості сосочків. Це призводить до зміни кольору та текстури язика (поверхня орган набуває блискучого вигляду).

Основні причини запалення язика

  1. Травма ротової порожнини (порізи, опіки, наслідки стоматологічних маніпуляцій).
  2. Алергічна реакція, наприклад, коли подразниками виступають лікарські препарати, їжа, ополіскувач для рота або зубна паста.
  3. Наявність в анамнезі вірусних захворювань, типу простого герпесу. Хвороба має вплив на імунну систему, що призводить до “атаки” м'язів та сосочків язика.
  4. Дефіцит заліза.
Відповідно віднести до групи підвищеного ризику розвитку глоситу можливо осіб, що носять зубні протези або брекети, часто травмують ротову порожнину, надають перевагу гострим стравам та мають інші порушення в організмі, які було вказано вище.

Які симптоми глоситу?

Насамперед відмітимо, що прояви глоситу будуть залежати від причини, що викликала запалення.
 
До загальних симптомів порушення можуть віднести наступні стани:
  • набряк язика;
  • больові відчуття або підвищена чутливість органу;
  • зміна кольору язика (блідо-рожевий або червоний);
  • специфічний запах з ротової порожнини;
  • порушення можливості говорити, їсти або ковтати;
  • втрата сосочків на поверхні язика, деформація поверхні (наявність складок, виразок).

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься вашим лікуючим лікарем або стоматологом. Так насамперед відбувається огляд ротової порожнини зі встановленням стану язика, ясен, м'яких тканин рота. Важливо виключити наявність кіст та пухлин ротової порожнини. Додатково проводиться лабораторне дослідження крові та слини.
 
Тактика лікування залежатиме від причини захворювання та його виду. Так, наприклад, при розвитку бактеріальної інфекції проводиться антибактеріальна терапія.
Також лікар може призначити місцеві кортикостероїди, щоб зменшити почервоніння та біль, полоскання рота антисептичними засобами. Важливо на період лікування обмежити вживання гострої, солоної, занадто гарячої їжі.
 
Окрему увагу слід приділяти домашньому догляду за ротовою порожниною. Адже чищення зубів, застосування додатково зубної нитки кілька разів на день може покращити здоров’я язика, ясен та зубів. В тому числі й допомогти полегшити симптоми, пов’язані з глоситом, і запобігти повторній появі захворювання.
 
Надалі при дотриманні рекомендацій лікаря симптоми запалення зникають. Відмітимо, що у тому випадку якщо Ви відчуваєте сильний набряк язика та утруднене дихання негайно зверніться за лікарською допомогою, оскільки можливий розвиток загрозливого для життя стану.
 
Знайти необхідну для отримання консультації лікарню поруч, Ви можете за допомогою Всеукраїнського каталогу клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм