Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини опущення ясен

Основні причини опущення ясенЯсна відіграють бар'єрну функцію створюючи безпосередній захист кореня зуба від впливу різних зовнішніх факторів. Відповідно ураження ясен порушує даний механізм, спричиняючи ряд ускладнень. Тому наразі розберемо детальніше саме ймовірні причини опущення ясен та методи надання допомоги при цьому.

Рецесія (опущення) ясен - це патологічний стан для якого є характерним зміна рівня поверхні ясен відносно поверхні зуба. В результаті даного захворювання ротової порожнини відбувається оголення кореня зуба та його візуальне подовження.
 
В залежності від поширення патологічного процесу розрізняють локальну (зосередження в ділянці одного зуба)  та генералізовану (ураження декількох зубів) форми рецесії ясен. 
За статистичними даними більшість випадків опущення ясен припадає на вікову категорію людей 40-50 років. При цьому можливі й більш ранні випадки.

Які фактори впливають на розвиток рецесії ясен?

  1. Пародонтит.
  2. Недотримання гігієни ротової порожнини з наступним накопиченням зубного нальоту, стрімким розмноженням патогенних збудників.
  3. Механічне травмування (наприклад, інтенсивне чищення зубів, звичка гризти нігті, олівці).
  4. Неправильне поставлення пломб або коронок, що надалі призводить до розвитку запального процесу. 
  5. Анатомічні особливості.
  6. Віковий фактор (природне старіння зубного ряду).
  7. Порушення розвитку прикусу.
В групу ризику з розвитку даного захворювання входять особи з наявністю хронічних захворювань в анамнезі (цукровий діабет). А також ті що палять, оскільки це впливає на процес кровообігу в тканинах ротової порожнини, та насамперед пародонту. 

Основні прояви захворювання

  1. Опущення ясен (зниження їх рівня).
  2. В місцях оголення кореня зуба розвивається карієс.
  3. Підвищена чутливість зубів до температурних чинників, кислої або солодкої їжі.
  4. Оголення кореня зуба та його рухливість (високі ризики втрати зуба).
  5. Поява так званих “кишень” між зубом та яснами.
Звісно, що прояви захворювання мають неестетичний вигляд, що впливає й на психологічний стан хворого.

Діагностика й тактика лікування

Встановлення діагнозу лікарем стоматологом відбуватиметься шляхом проведення огляду, рентгенографії.
 
Тактика лікування полягатиме в проведенні оперативного втручання. Так першочергово усувається запальний процес, проводиться професійне гігієнічне очищення ротової порожнини від зубного каменю та нальоту. Надалі після завершення всіх підготовчих маніпуляцій проводиться безпосереднє хірургічне втручання, яке також буде залежати від складності патологічного процесу. Наприклад, закриття “оголення” шляхом вже наявної тканини (клаптева операція) або трансплантації її з м'яких тканин піднебіння. Також можлива регенерація тканин шляхом формування кишені під яснами з наступним введенням туди спеціального матеріалу для прискорення росту тканини. 
 
Однак якщо вчасно діагностувати порушення можливо обмежитися й консервативним лікуванням у вигляді знову ж таки протизапальної терапії, професійного гігієнічного очищення ротової порожнини. Це дасть можливість зупини запалення та змінити оголену частину зуба.
 
В основі запобігання рецесії ясен покладено належне дотримання гігієни ротової порожнини, вчасне лікування захворювань зубного ряду. Звісно, що не варто нехтувати регулярними (раз у пів року, рік) профілактичними відвідуваннями у лікаря стоматолога. Обрати найбільш відповідну для Вас стоматологічну клініку Ви можете скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.
 
При появі симптомів рецесії ясен важливо в першу чергу звернутися до лікаря стоматолога, насамперед з метою встановлення причини, що викликала дане порушення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм