Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які фактори впливають на розвиток карієсу?

Які фактори впливають на розвиток карієсу?Причин розвитку карієсу, відповідно як і методів його запобігання наразі описують безліч. Хтось щорічно приділяє увагу стану своїх зубів та відвідує стоматолога, а хтось звертається до лікаря, коли зуби вже уражені карієсом і потребують серйозного лікування. Однак розберемо детальніше що являє собою “карієс” та чи дійсно вживання солодощів впливають на його розвиток.

Карієс - це патологічний процес, що характеризується поступовим руйнуванням зуба, внаслідок розвитку інфекційного процесу.
 
Недарма карієс характеризуються як захворювання з поступовим розвитком, адже спочатку відбувається руйнування емалі (демінералізація), з наступним ураженням внутрішнього шару - розм'якшення дентину та формуванням каріозних порожнин. 
 
Захворювання не щадить ані дорослих, ані дітей. Поступово руйнуючи зуби, а згодом і весь організм.

Які фактори впливають на появу карієсу?

Розвиток карієсу має тісний зв'язок між відсутністю належної гігієни ротової порожнини та розмноженням бактерій. В нормі ці бактерії є присутніми в ротовій порожнині та формують відповідну мікрофлору. Коли ж відбувається неналежне очищення насамперед зубів ці бактерії накопичуються виділяючи речовини, що починають руйнувати зуб.

Також до провокуючих факторів, що можуть вплинути на стан емалі можна віднести:
  • приймання певних лікарських препаратів;
  • неправильне харчування з переважанням в раціоні швидких вуглеводів;
  • захворювання ШКТ;
  • низький рівень імунітету;
  • дефіцит вітамінів.

Основні прояви

Симптоми карієсу з'являються у міру прогресування захворювання з його проникненням вглиб зуба:
  • поява потемніння емалі зуба;
  • підвищена чутливість зуба до холодного/гарячого;
  • поява больових відчуттів, який спочатку є періодичним, а згодом при ураженні глибоких тканин зуба стає нестерпним та постійним;
  • гіперемія та набряк ясен.
Також вже при глибокому карієсу спостерігається формування каріозної порожнини.
 
При відсутності вчасного лікування карієсу запальний процес переходить на м'які тканини зуба (пульпіт, періодонтит), формується гнійник або ж зуб повністю руйнується.
Також бактерії можуть через кров та нервові канали уражати зір, слух, серце.

Карієс у дітей

Окрім спричинення карієсу у дітей недотриманням банальними правилами гігієни ротової порожнини. Спеціалісти наголошують щодо можливості передачі карієсу від дорослих, точніше карієсогенних бактерій, які живуть в роті кожної людини. Це може відбутися шляхом облизування дорослими ложки, соски та передачі її дитини. 
Також увага акцентується на міфі, що карієс на молочних зубах лікувати не потрібно. Це твердження є хибним, і при відсутності лікування, в майбутньому карієс вразить зачаток постійного зуба. Який вже може прорізуватися з карієсом.

Діагностика та тактика лікування

Діагностувати карієс можливо вчасно при проходженні профілактичних оглядів, або самостійно коли захворювання вже прогресує та має яскраву симптоматику. Обстеження включає зовнішній огляд ротової порожнини, рентгенографію та при показаннях - КТ або панорамний знімок щелепи.
 
Тактика лікування залежатиме від стадії карієсу. Тобто можливо обмежитися видаленням уражених частинок зуба з наступним його пломбуванням та контролем. Так і з можливим видаленням нервових закінчень з наступним очищенням, застосуванням лікарських засобів та пломбуванням.
 
Важливо розуміти, що запобігання карієсу є комплексним та насамперед полягає в ретельному слідкуванні за гігієною ротової порожнини з застосуванням іригатора та зубної нитки.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм