Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пародонтит: симптоми розвитку інфекції на яснах

Пародонтит: симптоми розвитку інфекції на яснахПародонтит – це патологічний стан, що характеризується розвитком інфекційного процесу в яснах. 

Пародонт являє собою комплекс тканин (кісткових та ясенних), що оточує зуб та утримує його в альвеолі.
 
Пародонтит викликається бактеріями, що накопичуються на зубах та яснах. У міру прогресування патології та відсутності вчасного лікування можливе пошкодження зубів та кісткової тканини. 
 
Механізм розвитку пародонтиту включає декілька етапів, що починається з запалення та наступним наростанням симптомів:
  1. Запалення (гінгівіт): характеризується кровоточивістю ясен під час чищення зубів, появою нальоту на зубах.
  2. Ранній періодонтоз: відходження ясен від зубів з наступним формуванням так званих кишень, де стрімко розмножуються бактерії.
  3. Пародонтоз середньої тяжкості: характерна поява болю в зубах з наступним їх розхитуванням, кровоточивість ясен.
  4. Запущена форма захворювання пародонту: спостерігається руйнування сполучної тканини, що забезпечує опору зубам та інших тканин. Додатково виникає неприємний запах з рота, сильний біль. Висока ймовірність втрати зубів.

Основні симптоми пародонтиту

  1. Ясна починають кровоточити при очищенні зубів або використанні зубної нитки.
  2. Неприємний запах з рота.
  3. Розхитування зубів та відходження ясен.
  4. Набряк ясен.
  5. Утворення зубного каменю.
  6. Больові відчуття, особливо при жуванні.
В критичних випадках високі ризики втрати зубів та поширення запального процесу по всьому організму.
 
Інтенсивність симптомів залежатиме від стадії розвитку захворювання. Так на початковому етапі прояви пародонтиту можуть бути майже непомітними для людини, однак лікар стоматолог звісно що помітить перші прояви порушення. Тому важливо приділяти увагу здоров'ю своїх зубів.

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

У більшості випадків розвиток запалення пов'язаний з відсутністю належної гігієни ротової порожнини. Так запускається процес у вигляді розмноження бактерій з наступним формуванням нальоту та каменю на зубах, запаленням ясен та утворенням пародонтальної кишені.
 
Розмножуючись бактерії виділяють токсини, що пошкоджують ясна, зуби та кісткові структури, що їх підтримують.
 
Ризики розвитку пародонтиту підвищуються при наявності шкідливих звичок (куріння), неправильному харчуванню, наявності в анамнезі цукрового діабету, ожиріння, імунодефіцитних станів та гормональних порушень.

Діагностика та тактика лікування

Як зазначалося вище лікар стоматолог може встановити захворювання ще на початковій стадії його розвитку, головне зробити це вчасно не нехтуючи профілактичними оглядами.
Відповідно на ранній стадії лікарські втручання будуть мінімальними з визначенням глибини пародонтозних кишень на яснах за допомогою спеціального зонда, проведенні гігієнічного очищення зубів. Додатково можливе проведення рентгенографії.
 
Лікування буде направлене на видалення нальоту та бактеріальних відкладень на зубах та яснах.
Надалі спеціалістом буде надано інструкції щодо правильного догляду за ротовою порожниною з використанням правильно підібраної зубної щітки та нитки, засобів для гігієни рота (ополіскувач, іригатор).
В занедбаних випадках та при частих запаленнях можливе проведення антибактеріальної терапії. 
Оперативне втручання буде доцільним при відсутності ефективності консервативних методів лікування. Наприклад, очищення ясен від нальоту під загальною анестезією, проведення кісткової пластики та в крайньому разі видалення уражених зубів з наступним протезуванням.
 
Після проведення лікування важливо змінити свої звички догляду за зубами та повністю виконувати інструкції стоматолога. Також варто відмовитися від куріння, оскільки у курців захворювання дуже швидко прогресує.
 
При появі сильного зубного болю обов'язково зверніться до лікаря. Відмітимо, що при гострих станах допомога у більшості клінік може надаватися безоплатно. При відсутності можливості звернутися за допомогою спробуйте проконсультуватися з лікарем в режиму онлайн.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм