Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пульпіт: симптоми запалення тканини зуба

Пульпіт: симптоми запалення тканини зуба Поява сильного зубного болю може завдати значних мук. І однією з ймовірних  її причин є саме розвиток пульпіту, про симптоми та причини якого ми з'ясуємо далі.

Пульпіт - це патологічний процес, що характеризується розвитком запального процесу у тканині пульпи.
 
Відмітимо, що пульпа являє собою тканину зуба яка забезпечує його живлення. Саме поява больових відчуттів при запаленні пульпі пов'язана з насиченням її судинами та нервовими закінченнями (судинно-нервовий пучок). 
Пульпіт може протікати в гострій та хронічній формі. 

Які фактори впливають на розвиток пульпіту?

Механізм розвитку захворювання полягає в впливі патогенних збудників (стрептокок, стафілокок) на тканину через зруйновану емаль зуба. 
До провокуючих факторів відносять:
  • неналежна гігієна ротової порожнини, та як наслідок карієс;
  • травмування зуба під час проведення огляду;
  • дефіцит корисних елементів (кальцію, фтору);
  • неналежне пломбування.

Основні прояви захворювання

З основним симптомом з яким стикається хворий при пульпіті є поява сильного болю. Біль є пульсуючим з наростанням, особливо в нічний період.

Додатково виникають наступні прояви пульпіту:
  • загальна слабкість;
  • збільшення поруч розташованих лімфатичних вузлів;
  • підвищена чутливість до температурних, хімічних чинників;
  • неприємний запах з рота;
  • можливе підвищення температури тіла.
Надалі до патологічного процесу приєднується гнійний процес, з накопиченням гнійного ексудату в порожнині зуба, що тисне на пульпу та тільки посилює больові відчуття. Відмітимо, що гнійник може самостійно розкритися, що одразу принесе полегшення хворому. В протилежному випадку, відсутність вчасного лікування може призвести до поширення патологічного процесу на оточуючі тканину. Так це може додатково розвинутися у періодонтит, ураження кісткової тканини та навіть втрату зуба.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі скарг хворого, даних анамнезу, зовнішнього огляду. Відповідно з метою встановлення ступеня поширення патологічного процесу та його візуалізації проводиться рентгенографія, КТ.
 
Тактика лікування супроводжуватиметься проведенням протизапальної й антибактеріальної терапії на ураженій ділянці пульпи. При більш складних випадках можливе навіть як часткове, так і повне її видалення.
 
При переході у гнійний процес терапія полягатиме в розкритті вогнища інфекції, з наступним очищенням порожнини зуба від патологічного вмісту, введенням лікарського засобу та можливим встановленням тимчасової пломби. Надалі проводиться відновлення зуба.
 
При цьому більшість спеціалістів з метою виключення повторного запалення одразу обирають хірургічній метод лікування, відповідно враховуючи вік пацієнта, супутні захворювання тощо. 
 
Важливо вчасно усувати причини пульпіту, що дасть можливість запобігти його розвитку. Адже зрозуміло, що будь-яке захворювання краще попередити, аніж тривало лікувати. Тому не нехтуйте профілактичними оглядами у лікаря стоматолога та проводьте їх кожні пів року.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм