Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Флюс: основні причини формування абсцесу на яснах

Флюс: основні причини формування абсцесу на яснахПеріостит або флюс, що є більш поширений за назвою - це патологічний стан, який характеризується розвитком запального процесу в окісті зуба, з формуванням абсцесу навколо його кореня.

Захворювання має інфекційну природу розвитку та проходить в декілька етапів, від гострої до хронічної форми з характерними симптомами.
 
Так гостра стадія флюсу характеризується стрімким розвитком симптомів (упродовж 3 днів). Далі виникає гостра гнійна стадія, що відповідно назві супроводжується сильним імпульсним болем, підняттям температури тіла до високих показників, гіперемією та набряком. Гостра дифузна стадія має схожі до гнійної форми прояви, однак розповсюджується на інші ділянки ротової порожнини. Хронічна форма флюсу може тривати роками з чергуванням стадії ремісії з періодичним загостренням.

Які фактори впливають на розвиток періоститу?

  1. Недотримання правил гігієни ротової порожнини, внаслідок чого залишки їжі накопичуються в кишенях ясен, бактерії розмножуються спричиняючи запальний та згодом гнійний процес.
  2. Зубний камінь.
  3. Механічне пошкодження зуба.
  4. Кіста щелепи або пухлина.
  5. Запалення кишені ясна.  
  6. Карієс, коли через каріозний отвір глибоко в тканини зуба проникає патогенний збудник.
  7. Наявність інших інфекційних процесів в організмі (наприклад, туберкульоз, сифіліс).

Основні симптоми

Типовою ознакою флюсу яка є помітною насамперед зовнішньо є формування так званої шишки з гноєм, що локалізується в ділянці ясен біля кореня зуба. 
Додатково дане порушення супроводжуватиметься наступними симптомами:
  • поява больових відчуттів в ділянці ураженого зуба, з можливою іррадіацією в потилицю, підборіддя та посиленням при механічному впливі;
  • підвищення температури тіла у гострій фазі періоститу;
  • збільшення шийних лімфатичних вузлів;
  • порушення загального самопочуття, слабкість;
  • набряк та гіперемія ясен.
При відсутності вчасного лікування наслідки флюсу можуть бути досить серйозними, від абсцесу, флегмони до запалення черепних пазух (гайморова, лобна, клиновидна).

Діагностика та тактика лікування

Діагностичні методи включають проведення лікарем стоматологом ретельного огляду ротової порожнини з пальпацією уражених ділянок, лабораторного дослідження крові. Візуалізаційно стадію захворювання можливо простежити шляхом проведення рентгенографії.
 
Тактика надання допомоги буде залежати від стадії розвитку захворювання. Так на початковому етапі можливо обмежитися призначенням медикаментозної терапії у вигляді протизапальних та антибактеріальних препаратів. При формуванні гнійника проводиться його розкриття з наступною санацією вогнища та можливим встановленням дренажу. В складних випадках можливе навіть видалення ураженого зуба, якщо він слугує джерелом інфекції.
Додатково для поліпшення результату лікування проводиться ряд фізіотерапевтичних процедур (УВЧ, електрофорез).
 
Важливо пам'ятати, що періостит являється складним захворюванням, яке не минає самостійно та може лише викликати серйозні ускладнення. Тому при появі типових симптомів флюсу не зволікайте, та зверніться до лікаря. 
 
В жодному разі не застосовуйте зігрівальні компреси, призначення антибіотиків без консультації лікаря та самостійні спроби розтину гнійника!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм