Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Географічний язик: що це за стан та причини виникнення?

Географічний язик: що це за стан та причини виникнення?Географічний язик або десквамативний глосит - це порушення доброякісного характеру, що характеризується розвитком дистрофії та запаленням зі сторони язика. 

В основі порушення покладено втрата епітелію, насамперед нитковидних сосочків внаслідок впливу провокуючого фактору. Характерне так зване чергування ділянок з втратою епітелію та потовщенням слизової, з наступною появою плям від біло-сірого до яскраво червоного кольору. Це своєю чергою і викликає характерні зовнішні зміни - вигляд географічної карти. 
 
За статистичними даними більшість випадків глоситу спостерігається у дитячому віці.

Які фактори впливають на розвиток глоситу?

На сьогодні так і не встановлено конкретної причини розвитку даного порушення. При цьому спеціалісти відокремлюють наступні ймовірні чинники:
  • спадковий фактор;
  • наявність в анамнезі системних захворювань типу атопії, псоріазу тощо;
  • хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • дефіцит вітамінів (переважно групи B);
  • ураження зі сторони ротової порожнини.

Основні прояви

Для типового перебігу географічного язика характерна поява на еритематозних атрофічних ділянок, так званих острівців, спочатку на кінчику та боках язика, а згодом на його дорсальній та вентральній поверхнях.
 
Відмітимо, що додатково ураження зазнають ясна, слизові оболонки щік, губ тощо. 
Характерною особливістю є те, що ділянки з втратою ниткоподібних сосочків “мігрують”, зникаючи в одному місці, і з'являючись в іншому. 
 
Загалом кожен випадок є індивідуальним. Так людину взагалі може не турбувати виниклий стан, або навпаки супроводжуватися порушенням смаку, підвищеною чутливістю до гострих й кислих продуктів, появою больових відчуттів та печінням.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу насамперед потребує проведення диференційної діагностики з виключенням ряду патологічних станів, від атрофічного кандидозу до раку. Лікарем попередньо вивчається анамнез хворого. Також можлива консультація лікаря стоматолога та гастроентеролога.
 
Зазвичай “географічний язик” не потребує лікування, якщо відбувається безсимптомний перебіг. 
У протилежному випадку з розвитком дискомфортних симптомів можливе призначення знеболювальних гелів (місцево), протизапальних препаратів, антигістамінних, проведення санації ротової порожнини.
Окрема увага приділяється корекції способу життя, з відмовою від алкоголю та паління, гострих та кислих продуктів, занадто гарячих страв.
Відповідно, якщо захворювання виникло внаслідок певного патологічного процесу в організмів, що найчастіше й спостерігається, першочергово відбувається усунення основної причини.
 
Саме тому не варто вдаватися до самолікування, а одразу звернутися за допомогою, навіть якщо, на перший погляд, утворені “острівці” Вас не турбують.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм