Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіперсалівація: основні причини підвищеного слиновиділення

Гіперсалівація: основні причини підвищеного слиновиділенняСлина є одним з елементів, що забезпечує складний та декількох етапний процес травлення. Вона продукується слинними залозами, що локалізуються в ротовій порожнині. А об'єм її виділення регулюється нервовою системою (рефлекторно). Відповідно при впливі певних факторів, як фізіологічних, так і патологічних можуть відбуватися зміни в процесі продукування слини - збільшення об'єму або зниження. Тому розберемо детальніше, чому ж все-таки людина може стикнутися з підвищеним слиновиділенням.

Гіперсалівація - це патологічний процес, що характеризується утворенням надмірної кількості слини внаслідок збільшення активності слинних залоз. Це як наслідок спричиняє позиви до частіших ковтальних рухів та/або витікання слини з ротової порожнини. 

В нормі кількість виділеної слини за 10 хвилин повинна досягати до 2 мл. При гіперсалівації за цей проміжок часу слинні залози продукують понад 10 мл.
 
В залежності від протікання гіперсалівації розрізняють дві форми стану. Так для істинної гіперсалівації характерне продукування більшого об'єму слини, чим в нормі. А от хибна (помилкова) форма порушення полягає в виробленні попередньої кількості слини, однак при впливі певних факторів (наприклад, порушене ковтання), вона накопичується в ротовій порожнині.

Які фактори впливають на розвиток гіперсалівації?

Якщо в нормі підвищене виділення слини в нас виникає при травленні, від моменту коли ми чуємо запах їжі до потрапляння її до рота. То патологічне продукування може бути пов'язано з наступними факторами:
  • ураження центру слиновиділення, що локалізується в головному мозку та інші захворювання ЦНС. Наприклад, до захворювань ЦНС, що викликають істинну гіперсалівацію належить перенесений інсульт, паркінсонізм, ДЦП;
  • патологічне подразнення нервових закінчень в ротовій порожнині та розвиток запальних процесів (паротит, тонзиліт, епіглотит);
  • глистяні інвазії (аскаридоз, ентеробіоз);
  • порушення зі сторони ШКТ (гастрит, панкреатит);
  • гіпертиреоз;
  • наявність протезів, брекетів в ротовій порожнині. Тоді слина виділяється у надмірній кількості як реакція на сторонній предмет. Період адаптації та нормалізації виділення слини відбувається за три тижні;
  • отруєння токсичними речовинами (наприклад, інсектицидами).
Щодо появи нічної гіперсалівації, коли після пробудження ваша подушка вже є мокрою, і це далеко не пару крапель що є нормою, то причиною можуть бути:
  • дихання ротом;
  • порушення режиму сну;
  • неправильний прикус, а саме коли рот не змикається повністю.
Не є виключенням коли шукати причину гіперсалівації потрібно не серед патологій, а в режимі харчування. Так подразнення смакових рецепторів занадто солоною, гострою або кислою їжею й викликає надмірне виділення слини. У такому випадку рекомендовано внести зміни у свій раціон. 

Якими додатковими симптомами може супроводжуватися гіперсалівація?

Окрім того, що людина стикається з наповненням ротової порожнини слиною та необхідністю її постійно спльовувати, додатково в залежності від причини порушення, можлива поява:
  • набряку язика;
  • болю при ковтанні (ймовірний розвиток запального процесу);
  • ерозії в ротовій порожнині;
  • нудоти й блювання, що може свідчити як про отруєння, так і захворювання ШКТ.

Тактика

При встановленні причини підвищеного слиновиділення, важливим етапом буде диференціювання істинної гіперсалівації від хибної. Оскільки остання може мати безпосередній зв'язок з ураженням м'язів, що беруть участь в акті ковтання.
 
Також враховуючи те, що захворювання, які можуть викликати надмірне слиновиділення належать до різних медичних направлень, в першу чергу зверніться до свого сімейного лікаря. Який на основі даних анамнезу, додаткових обстежень і направить Вас надалі до відповідного вузькопрофільного спеціаліста.
 
Відповідно і тактика лікування буде залежати від діагностованої причини. Так якщо проблема криється в запальному процесі в ротовій порожнині призначатимуться відповідно типу збудника антибактеріальні препарати. А захворювання ЦНС потребуватимуть не тільки медикаментозного лікування, а відповідного реабілітаційного періоду.
 
Окремо для розв'язання проблеми у вигляді гіперсалівації, індивідуально лікарем можливе призначення холінолітичних препаратів (пригнічення функції продукування слини), введення ін'єкцій ботоксу або навіть часткове видалення слинних залоз. 
 
Важливо розуміти, що раптова поява надмірного слиновиділення, та ще й наряду з додатковими порушувальними загальний стан симптомами, потребують негайного звернення до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм