Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Захворювання зубів та ясен у дітей: основні методи профілактики

Захворювання зубів та ясен у дітей: основні методи профілактикиПоява проблем із зубами у дитячому віці є досить поширеним явищем. Цьому передує ряд факторів, від несформованого імунітету до неспроможності належним чином слідкувати за гігієною ротової порожнини. Аби уникнути цих проблем батькам важливо проводити профілактичні заходи, які містять й професійні консультації у лікаря стоматолога. Більш детально розберемо далі.

В першу чергу важливо розуміти, що хибною є думка, що лікувати молочні зуби не потрібно. Адже дуже часто при поміченні у дитини чорної цятки чи плямки на зубі, симптом хвороби ігнорується. А це може бути початком розвитку карієсу, який своєю чергою може спричинити ускладнення у вигляді запалення ясен, ранньої втрати молочних зубів (надалі вплине на неправильне формування прикусу) та ін. Тому не варто недооцінювати важливість профілактичних заходів. 

Які захворювання зубів та ясен найчастіше виникають у дитячому віці?

До поширених захворювань зубів та їх ускладнення належать поява карієсу (процес ураження твердих тканин зуба) або пульпіту (розвиток запального процесу в м'яких тканинах зуба).
Серед уражень ясен виділяють стоматит, що характеризується розвитком запалення в слизовій оболонці рота та гінгівіт (запалення ясен).
 
В основі більшості цих патологічних станів покладено потрапляння інфекції в ротову порожнину. Додатково сприйнятливе середовище створює зубний камінь та наліт на зубах.

Що включає щоденний догляд за зубами дитини?

Розпочинати догляд за ротовою порожниною необхідно з початком введення прикорму. Тоді спеціальною силіконовою щіткою, яка одягається на палець (відміч.-дорослим) проводиться очищення ясен.
 
З настанням двох років можливо починати самостійно привчати дитину до процесу чищення зубів не менше ніж два рази на день, створюючи таку необхідну звичку. Однак при цьому батькам важливо контролювати якість чищення, аж до шкільного віку.
 
Окрема увага приділяється вибору зубної пасти та щітки. В першу чергу засоби для гігієни ротової порожнини повинні підбиратися відповідно віку. Склад зубної пасти та тип щітки обирається згідно з рекомендаціями лікаря. 

Які методи та правила допоможуть зберегти зуби та ясна вашої дитини здоровими?

  1. Ретельне стеження за гігієною зубного ряду та ротової порожнини.
  2. Здорове харчування, з повним виключенням або хоча б скорочення вживання цукру, солодких напоїв, солодощів.
  3. Огляди у стоматолога, з проведенням професійної чистки зубів. При появі перших молочних зубів візити здійснюються кожні чотири місяці. Далі при відсутності показань кількість відвідувань скорочується до одного разу на пів року. 
Пам'ятайте, що на початку чищення зубів може не стати тією процедурою, яка приносить задоволення малюку. Однак саме батьки є фундаментом для здоров'я дитини, тому створіть всі необхідні умови власним прикладом для формування корисної навички своє дитини. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм