Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини встановлення брекетів

Основні причини встановлення брекетівВиникнення проблем з прикусом це не тільки поява комплексів, але й ряду супутніх порушень. Можлива поява мігрені, зміни рис обличчя. Однак при цьому у більшості все ще існує страх перед встановленням при необхідності брекет-системи. Тому розберемо детальніше, чому дана процедура не є такою “страшливою”, як здається.

Брекет-система являє собою ортодонтичну конструкцію, основна задача якої полягає в вирівнюванні зубного ряду. Дана конструкція складається з пластинок, які фіксуються на зубах та дуги, яка їх з'єднує. Саме цей механізм і забезпечує відповідну функцію - вирівнювання зубів. 
 
Вікових обмежень для встановлення брекетів не має, можливо змінити свою посмішку як в дитячому віці, так і в дорослому. Однак відмітимо, що чим занедбаніший випадок, тим більша тривалість носіння брекет-системи. 
 
На сьогодні видів брекетів є широкий різновид. Наприклад, металеві, які є найміцніші та доступніші за ціною, сапфірові, пластикові та навіть золоті. Також брекети можливо встановлювати навіть з внутрішньої сторони зубного ряду (лінгвальні). 

Показання та протипоказання до встановлення брекетів

Показання:
  • усунення аномалій прикусу;
  • деформація зубного ряду, що виникла внаслідок втрати зубів;
  • наявність міжзубних проміжків;
  • необхідність у переміщенні зубів.
Протипоказання:
  • алергічна реакція на матеріали, що використовуватимуться при процедурі;
  • психічні розлади;
  • карієс;
  • онкологія;
  • захворювання крові;
  • недотримання гігієни ротової порожнини;
  • соматичні захворювання тяжкого перебігу;
  • множинні пломби та коронки.

Встановлення брекетів у дитячому віці

У більшості випадків період коли дозволяється встановлювати брекет-систему вважається 13 років. Техніка виконання встановлення нічим не відрізняється від процедури у дорослому віці. Відповідно техніка є незмінною, яку необхідно носити близько двох років. Щодо різновидів брекетів, то вони підбираються індивідуально, на основі фінансових можливостей, рекомендацій лікаря та ін. Аби лікування не було марним, після його завершенням дітям віком 13-16 років показане видалення пари восьмих зубів (у дорослих - перед лікуванням). 

Догляд за брекет-системою

Аби отримати задовільний результат процедури, незалежно від типу брекетів, необхідно дотримуватися всіх рекомендацій лікаря. В першу чергу це стосується харчування з обмеженням твердих та жорстких харчів, солодощів (сприяють розвитку карієсу), продуктів, що можуть прилипати до дуги та пластин (вафлі, жуйка). Також не варто зловживати напоями, які можуть змінити колір брекетів (кава, чорний чай, вино можуть забарвлювати керамічні та сапфірові брекети) та занадто холодними/гарячими стравами.
 
Спеціалісти наголошують, що зуби необхідно буде чистити після кожного приймання їжі упродовж 10-15 хвилин. І аби процес вирівнювання відбувався успішно, процес повинен контролювати лікар. Так лікаря ортодонта необхідно відвідувати кожні 4-6 тижнів.
 
Що стосується звикання до нової конструкції, то прояви є індивідуальними. Найчастіше період адаптації триває до тижня. Можлива поява головного болю на тлі виниклого дискомфорту та болю в ротовій порожнині. Однак знову ж таки симптоми після звикання зникають.

Які звички необхідно усунути аби зберегти свої зуби здоровими?

Бажання мати здорові та красиві зуби, інколи може руйнуватися банальними звичками, шкідливий вплив яких ми інколи навіть не помічаємо:
  1. Звичка гризти різні предмети, від олівців до занадто твердої їжі. Це як наслідок призводить до стирання емалі та появи в ній тріщин.
  2. Вживання занадто кислих харчових продуктів, солодощів, що впливає на стан емалі: виникають ерозії, а зуби стають більш крихкими.
  3. Куріння: окрім впливу на стан емалі з появою жовтих плям, токсичного впливу зазнають і ясна.
  4. Домашні методи відбілювання зубів.
  5. Скреготіння зубами, що дуже часто може мати патологічний генезис.
Тому якщо при зміні прикусу Ви потребуєте встановлення брекетів, не варто боятися та відтягувати лікування. Результат буде того вартим.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм