Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи сухості в ротовій порожнині

Основні причини появи сухості в ротовій порожнині Слина захищає нашу ротову порожнину від розмноження певних видів бактерій, які своєю чергою перетворюють залишки їжі в сполуки з неприємним запахом. І це зовсім не єдина функція слини. Однак які фактори можуть вплинути на порушення її виділення та появу сухості в ротовій порожнині? З'ясуємо далі. 
 
Ксеростомія або сухість у роті - це патологічний стан при якому відбувається порушення, а можливе й повне припинення продукування однієї з важливих рідин нашого організму - слини. Також не є виключенням коли слина зазнає змін у своєму складі, що також впливає на її функції.
 

Які додаткові симптоми виникають на тлі ксеростомії?

  1. Відчуття спраги.
  2. Необхідність в постійному вживанні води та зволоженні ротової порожнини.
  3. Неприємний запах з рота.
  4. Тріщини навколо рота.
  5. Сухість в ротовій порожнині, горлі; сухі губи та очі.
  6. Часте сечовипускання.
  7. Труднощі при ковтанні та пережовуванні їжі (дисфагія).
Виниклі симптоми своєю чергою спричиняють ряд ускладнень. Внаслідок зниження антибактеріальної функції, патогенні мікроорганізми спричиняють розвитку карієсу, руйнування та згодом випадання зубів, стоматит, відрижку, блювання.

Які фактори впливають на появу сухості в роті?

Типовою зовнішньою причиною даного відчуття є дихання ротом, наприклад через порушення носового дихання. Також на процес зволоження слизовою може вплинути недостатнє продукування слини. Це важливий фактор не лише коли ми їмо. Зуби повинні постійно зволожуватися слиною, це дає можливість зупиняти ріст грам-негативних бактерій (антибактеріальна функція), забезпечувати надходженню фтору з неї для зміцнення емалі. 
 
На порушення продукування слини можуть вплинути наступні стани:
  • куріння;
  • приймання певних лікарських препаратів (діуретики, антидепресанти, антигістамінні);
  • віковий фактор (у людей похилого віку);
  • наявність в анамнезі цукрового діабету, нефриту;
  • постійне знаходження в стресі;
  • зневоднення організму або недостатня кількість вживання рідини;
  • хімієтерапія в онкохворих;
  • анемія;
  • авітаміноз;
  • клімакс;
  • хронічні захворювання ШКТ (гепатит, холецистит);
  • патології щитоподібної залози (гіпотиреоз).
Можна зробити висновок, що причин для сухості в ротовій порожнині є досить багато. Не варто виключати й фізіологічний фактор, коли продукування слини порушується внаслідок тривалого голодування, сухого повітря в приміщенні, відчуття страху. Ці стани є тимчасовими, відповідно й сухість у роті зникне самостійно.

Тактика

Звісно, що у разі розвитку сухості в ротовій порожнині на тривалій основі, відтерміновувати візит до лікаря не варто. Так діагноз встановлюватиметься на основі даних анамнезу та супутніх скарг. Додатково проводиться УЗД слинних залоз, лабораторні аналізи крові та сечі, дослідження функціонування слинних залоз (рентгенографія з контрастом великих слинних залоз) та швидкості виділення слини (сіалометрія).
 
Щодо виникнення питання, до якого лікаря спочатку звернутися, то доцільним буде відвідати свого сімейного лікаря. Він буде встановлювати причини порушення, тобто чи викликано це стоматологічними патологіями. Якщо ні, пацієнт відправлятиметься на консультацію до вузьких спеціалістів, наприклад до гастроентеролога, ендокринолога та ін.
 
Тактика лікування в першу чергу буде направлена на усунення основного захворювання. Далі лікар призначатиме медикаментозні препарати, які мають стимуляційну дію та впливають на підвищення виділення слини слинними залозами. Відмітимо, що оральні препарати можуть замінюватися на лікарські засоби у вигляді льодяників або зубних паст.
 
У деяких випадках застосовують замінники слини, які у вигляді спреїв або гелів наносяться на слизову оболонку ротової порожнини.

Які методи допоможуть виключити ймовірність розвитку сухості в роті?

  1. Проходження профілактичних оглядів, що дасть можливість вчасно виявити порушення, які можуть стати причиною ксеростомії.
  2. Регуляція вологості повітря в приміщенні.
  3. Відмові від шкідливих звичок (алкоголь та паління).
  4. Правильне харчування, з обмеженням занадто гострої та солоної їжі. 
  5. Дотримання водного балансу, з обмеженням солодких газованих напоїв.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм