Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Стоматит: основні симптоми запалення слизової рота

Стоматит: основні симптоми запалення слизової ротаСтоматит - це патологічний процес для якого є характерним розвиток запального процесу в слизовій оболонці ротової порожнини. 

Основною ознакою стоматиту є поява невеликих виразок на внутрішній поверхні щік та губ, язику, ясен та інших ділянках ротової порожнини. Захворювання може бути як самостійним, так і виступати симптомом одного із патологічних процесів. 
 
За статистичними даними найчастіше стоматиту піддаються саме діти, або дорослі які мають слабкий імунітет.

Які види стоматиту існують?

  • Катаральний стоматит для якого є характерним формування невеликих осередків на слизовій оболонці, при цьому больові відчуття та набряк не є сильно вираженими.
  • Виразковий стоматит характеризується ураженням значної площі слизової оболонки рота, внаслідок чого утворюються виразки, які болять та кровоточать.
  • Афтозна форма стоматиту може виникнути на різних ділянках ротової порожнини, в тому числі й на губах. Утворені виразки характеризуються наявністю червоного обрамлення.
  • Гангренозний стоматит: відповідно назві дана форма захворювання є найскладнішою у плані лікування. Площі ураження є досить великими з наступним відторгненням некротичних мас. 

Причини

Основу патологічного процесу складають бактерії, віруси, грибки. Можливе пошкодження внаслідок алергії, опіку та ін. Однак, щоб запустити розвиток стоматиту необхідна дія певних провокуючих факторів, до яких належить:
  • недотримання гігієни ротової порожнини;
  • інфекційне ураження зубів (наприклад, карієс);
  • захворювання органів ШКТ;
  • пошкодження слизової рота;
  • ослаблення імунної системи;
  • дефіцит певних вітамінів, особливо групи B.

Симптоми, що будуть вказувати на розвиток стоматиту

Першочергово хворий починає помічати появу в ротовій порожнині невеликих ран або виразок. Слизова оболонка стає гіперемованою, а на язику та яснах з'являється білий наліт.  Додатково виникають наступні стани:
  • больові відчуття, які посилюються при прийманні їжі;
  • кровоточивість утворених виразок;
  • неприємний запах з рота;
  • надмірне слиновиділення.
Не є виключенням підвищення температури тіла.
 
Відмітимо, що розвиток клінічної картини стоматиту може мати певні відмінності в залежності від типу збудника. Наприклад, у разі бактеріальної інфекції утворені ураження будуть супроводжуватися гнійними висипами, з наступним їх переходом у виразки, а при грибковому ураженні - з'являється типовий білий наліт.
 
На інтенсивність симптомів буде впливати вік та стан імунної системи. Так дітям тяжче опиратися певним інфекціям і сам патологічний процес може супроводжуватися інтоксикацією організму.

Діагностика та лікування

Встановлення діагнозу відбувається шляхом огляду ротової порожнини з додатковим проведенням лабораторних аналізів крові та взяттям зішкребу з уражених ділянок.
Відповідно тактика лікування буде залежати від збудника та форми захворювання. Так усунення стоматиту відбуватиметься внаслідок проведення комплексної терапії з застосуванням медикаментозних препаратів (наприклад, антибіотики або протигрибкові), місцевим обробленням уражених ділянок (антисептики, ранозагоювальні препарати). Окрема увага приділяється харчуванню, оскільки вживані продукти не повинні травмувати чи подразнювати слизову.
 
Основною профілактикою стоматиту є дотримання гігієни рук, правильний та регулярний догляд за порожниною рота, профілактичні огляди у стоматолога та вчасне лікування захворювань зубів та ясен. 
 
Важливо розуміти, що у разі відсутності необхідного лікування патологічний процес буде тільки збільшувати свої масштаби переходячи на інші ділянки - мигдалики, горло. Тому при появі симптомів захворювання одразу зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм