Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які основні причини пожовтіння зубів?

Які основні причини пожовтіння зубів?Білосніжна та здорова посмішка є для багатьох еталоном, відповідно наявність нетипових жовтих зубів приносить дискомфорт, як з психологічної сторони, так і естетичної. Розберемо детальніше, чи завжди “жовтизна” зубів викликається курінням та зловживанням кавою? Якщо ні, то які ще можливі чинники.

Які фактори впливають на зміну забарвлення емалі?

  • Спадковий фактор
Вчені зазначають, що кожна людина має свій колір зубів, який обумовлюється не емаллю, яка практично безбарвна, а шаром дентину, що знаходиться під нею.
 
Цей фактор залежить від певного гена, що ”визначає колір” з моменту народження. Також існують патологічні стани, що впливають на формування дефекту емалі або дентину, що як наслідок спричиняють пожовтіння зубів.
Не є виключенням впливу на колір зубів порушень зі сторони щитоподібної залози та продукування тиреоїдних гормонів. Такі захворювання викликають потемніння емалі або формування плям на ній.
  • Харчування
Звісно ж в першу чергу до основних провокуючих факторів, що спричиняють пожовтіння емалі належить вживання кави або чорного чаю. Хоча зелений вид чаю також може містити пігмент, що надає зубам жовтого відтінку. До списку можемо включити такі напої, як кола або червоне вино. Пігменти, які містяться в напоях або їжі проникають скрізь пори емалі на більшу глибину даючи відповідний “жовтий” результат на зубах.
Навіть звичайна вода при наявності в ній надмірної кількості фтору викликає патологію під назвою флюороз, що проявляється у вигляді потемніння емалі.
Щодо харчових продуктів, то найчастіше на зміну кольору емалі впливає вживання у надмірній кількості моркви, шпинату та помідорів, тобто продуктів, що містять каротин.
  • Лікування
Навіть медикаментозне лікування у вигляді антибіотиків (тетрациклінового ряду) може спричинити аномалію формування зубних тканин та утворення їх вже з коричневими плямами (у дітей менше ніж 8 років). Інші типи препаратів або навіть звичайні ополіскувачі для рота можуть надавати емалі жовтуватий відтінок.
Пломби є також досить розповсюдженою причиною. При наявності у їх складі срібної амальгами та у майбутньому при роз приділенні її у тканинах зуба - емаль і змінює свій колір.
Щодо проведення лікувальних маніпуляцій, то спричинити пожовтіння зуба може пошкодження кровоносної судини або нерву.
  • Віковий фактор
Незворотним фізіологічним процесом є зміна забарвлення зубів при старінні. І це є абсолютно аргументовано, оскільки упродовж життя наші зуби піддаються низці випробувань.
Тому з метою сповільнення процесу важливу роль необхідно надавати догляду за ротовою порожниною. У тому випадку, якщо ви нерегулярно чистите зуби, не використовуєте зубну нитку та ополіскувач, на зубах накопичується наліт і утворюється зубний камінь, що прискорює потемніння зубів. 
 
Не варто забувати й про досить розповсюджену причину порушення, як куріння. Зауважимо, що шкідлива звичка негативно впливає не тільки на білизну зубів, а й на стан ротової порожнини в принципі. Тютюновий дим і смоли мають надмірний вплив на появу жовтого зубного нальоту, який згодом може стати чорним, а також на слизову оболонку, язик і ясна. Особливо від куріння страждають нижні зуби. 

Чи можливо уникнути пожовтіння?

Повноцінний правильний догляд за вашою посмішкою паралельно з проходженням профілактичних візитів у стоматолога дасть можливість зберегти здорові зуби без розвитку жовтизни якомога довше.
Однак, якщо питання “жовтих зубів” є досить неприємним для вас то все-таки варто звернутися за професійною допомогою до стоматолога, а не вдаватися до народних методів. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм