Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Скрегіт зубами: основні причини та методи усунення

Скрегіт зубами: основні причини та методи усуненняСкрегіт зубами є достатньо неспецифічним симптомом, який виникає мимовільно з періодичним повторюванням. Що спричиняє його появу, та які методи усунення застосовуються, далі з’ясуємо.
 
Скрегіт зубами являє собою явище тертя зубів верхньої та нижньої щелепи. Найчастіше даний стан виникає в нічний час, тобто коли людина навіть не здогадується, про те що відбувається. Щодо кількості так званих нападів, то скрегіт зубами може на початковому етапі виникати одноразово по декілька секунд, однак надалі стан буде прогресувати відповідно й кількість нападів збільшуватися.
Зазвичай скрегіт зубами помічається у дітей дошкільного віку, в процесі формування молочного прикусу, однак не є виключення появи скреготу й у дорослому віці.
У тому випадку, якщо скрегіт виникає вночі, він має назву – бруксизм, у денний час – бруксоманія.
Наслідки до яких призводить скрегіт зубами має досить негативний характер, адже відбувається патологічне стирання зубних поверхонь, виникають підвищені ризики розвитку карієсу, надмірної чутливості зубів.

Причини

У дорослому віці основними причинами появи скреготу є наступні фактори:
  • стреси, висока тривожність;
  • порушення роботи ЦНС (хвороба Паркінсона);
  • стоматологічний фактор: неправильний прикус, аномалії будови зубів;
  • приймання певних медикаментозних препаратів (антидепресанти);
  • глистяні інвазії.
Кожна причина встановлюється в індивідуальному порядку, не є виключенням поєднання одразу декількох факторів. 

Симптоми

Дуже часто, такий симптом, як скрегіт зубами помічається зі сторони родичів хворого. Однак не є виключенням появи непрямих ознак бруксизму, таких як:
  • підвищення артеріального тиску;
  • головний біль;
  • сонливість та втомлюваність;
  • біль в області щелепи, шиї, втомлюваність жувальних м’язів;
  • ураження слизової оболонки ротової порожнини (запалення ясен);
  • зі сторони зубного ряду відмічається патологічне стирання зубних поверхонь, надмірна чутливість зубів, тріщини емалі.

Діагностика

Діагностувати бруксизм можливо за допомогою спеціальних кап, які одягаються на період сну. На ранок за результатами зліпка проводиться визначення тих зубів, на які йде найбільше перенапруження. Також додатково проводять електроміографічний аналіз, що дає можливість оцінити стан м’язів щелепи, як в стані спокою, так і при рухах.

Лікування

Чим раніше почати лікування бруксизму, тим менше шансів на розвиток ускладнень. У дитячому віці патологія потребує лише спостереження, оскільки зазвичай проходить самостійно. Дорослих очікує тривале лікування. Яке полягає у застосуванні капи на ніч, яка прикріплюється на верхню щелепу, з метою захисту від тертя нижньої, а також певних методів розслаблення (медитація, консультація психолога). Оскільки дуже часто за бруксизмом стоять певні стресові ситуації. Більш індивідуальне лікування, лікар буде призначати в залежності від причини яка викликає появу скреготу зубів.
 
З метою профілактики появи симптому скреготу зубами рекомендується, контролювати свій рівень стресу, проходити профілактичні огляди у спеціалістів, особливо у стоматолога та слідкувати за режимом сну.
 
При появі підозри на бруксизм, важливо вчасно звернутися до гастроентеролога або пульмонолога, з наступним проведенням детального обстеження. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм