Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Теносиновіт: симптоми запалення оболонки сухожиль

Теносиновіт: симптоми запалення оболонки сухожильСухожилля являють собою тяжі тканин, які прикріплюють м'яз до кістки. Вони забезпечують допомогу у контролю таких дій як біг, стрибки, підйоми. Тобто, без сухожиль ви не зможете контролювати рух свого тіла. Покриває їх захисна синовіальна оболонка, що продукує синовіальну рідину, яка забезпечує змащення сухожилля. Однак при впливі певного провокуючого фактору сухожилля може пошкодитися та призвести до неправильної роботи оболонки. Відповідно зменшується й кількість вироблення синовіальної рідини, що і спричиняє запальний процес.

Тендиніт - це патологічний процес, що характеризується розвитком запального процесу в сухожиллі, внаслідок травми або іншого захворювання.
При поширенні запалення на оболонку навколо сухожилля діагностується стан під назвою “теносиновіт”.

Основні симптоми запалення сухожилля

Запалене сухожилля стає болючим та набряклим. Відповідно ці скарги пацієнт відчуває в першу чергу. Особливо больові відчуття посилюються при повторювальних рухах, наприклад у спортсменів. Також спостерігається скутість суглобів, що ускладнює рух, суглобова ніжність (підвищена негативна реакція на дотик до суглоба), гіперемія шкіри, що перекриває відповідне сухожилля.
 
У деяких людей може підвищитися температура, що свідчитиме про розвиток інфекційного процесу.
 
Надалі набряк оболонки сухожилля викликає накопичення рідини з наступним порушенням самопочуття.
 
Відмітимо, що локалізація патологічного процесу може зосереджуватися у будь-якій ділянці тіла де є м'язи та сухожилля. Зазвичай це плече, передпліччя, фаланги, коліно, ахілл.
 
Так при розвитку запалення на великому пальці руки (запалення сухожилля біля його основи) діагностується теносиновіт під назвою Де Кервена, що супроводжуватиметься додатковою появою больових відчуттів уздовж великого пальця до зап’ястя та характерним клацанням при рухах. 

Основні причини та фактори ризику

Дізнатися основну причину запального процесу (теносиновіту або тендиніту) не завжди є можливим.
 
Так встановлено, що ризики захворювання підвищуються з віком, а також якщо робота хворого пов'язана з повторювальними рухами (біг, стрибки) або ж при раптовій діяльності (різке підіймання тяжкостей) та виниклими внаслідок цього травмами сухожиль, кісток або м'язів. Він не обмежується лише спортсменами, а може з’явитися у людей, які виконують різноманітні дії з повторюваними рухами, такі як робота на конвеєрі або набір тексту. 

Також ризики теносиновіту підвищуються при прийманні певних лікарських препаратів, наявності в анамнезі артриту, ЦД, подагри, гонореї та інших станах, що спричиняють ураження суглобів.
 
При відсутності адекватного лікування теновиновіт може переходити у хронічну форму та спричиняти формування кіст, що здатні руйнувати сухожилля. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі аналізу клінічної картини, фізикального огляду та ряду діагностичних тестів - МРТ, УЗД, що дасть можливість візуалізувати патологічний процес.
 
Тактика лікування обиратиметься в залежності від тяжкості запалення. Насамперед пацієнт повинен дотримуватися режиму відпочинку та припинити діяльність, що посилює прояви захворювання. При необхідності можлива іммобілізація ураженої ділянки (верхня або нижня кінцівка) за допомогою шини або бандажу. Застосування тепла або холоду також може допомогти зменшити набряк й біль. 
 
Медикаментозна терапія включає призначення нестероїдних протизапальних препаратів. Після зняття набряку та больового синдрому поступово вводяться фізіотерапевтом масажі, спеціальні вправи для розширення діапазону рухів.
Успішно практикується ін’єкція стероїду в оболонку сухожилля, з врахуванням відсутності інфекції. 
Якщо ж порушення було викликано інфекцією, лікар може призначити антибіотики.
 
При наявності в анамнезі основних проблем зі здоров'ям у вигляді ревматоїдного артриту або подагри, терапія може також включати ліки для лікування цих розладів.
 
Оперативне втручання показане у рідкісних випадках та полягатиме у відновленні сухожилля або видалення твердих частинок кальцію, які можуть накопичуватися й впливати на його функціонування. Також показанням до операції є часте повторення запалення.
 
Пам'ятайте, що теносиновіт зазвичай починається з тендиніту. Попри відсутність конкретної причини знизити ризики запалення можливо дотримуючись правил: робити перерви в роботі та намагатися не залишатися в одному і тому ж положенні занадто довго; зміцнювати м’язи навколо місця суглоба; очищення рани при порізах, що допоможе запобігти інфікуванню та можливому розвитку запалення оболонки сухожиль.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм