Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Спондилоартрит: основні причини ураження міжхребцевих суглобів

Спондилоартрит: основні причини ураження міжхребцевих суглобівСпондилоартрит являє собою патологію, що супроводжується розвитком запального процесу у міжхребцевих суглобах. Розрізняють декілька видів спондилоартриту, які різняться розвитком клінічної картини, локалізацією та причинами виникнення. Однак наразі розберемо детальніше анкілозуючий спондилоартрит, а саме особливості перебігу хвороби та можливі методи лікування

Анкілозуючий спондилоартрит або хвороба Бехтерєва - це патологічний стан системного характеру, для якого є характерним розвиток дистрофічно-запального ураження крижово-куприкового відділу хребта з наступною його деформацією.
 
За статистичними даними більшість випадків даного недугу припадає на осіб молодого віку, підлітків.
Небезпека всіх груп спондилоартропатій полягає в стрімкому розвитку незворотних уражень, деформації хребетного стовпа та відповідно суттєве зниження якості життя людини, аж до інвалідності.

Які фактори впливають на розвиток хвороби Бехтерєва?

Оскільки точних причин розвитку захворювання не встановлено, розвиток анкілозуючого спондилоартриту пов'язують з впливом наступних факторів:
  • розвиток інфекційних процесів (наприклад, кишкові інфекції, ІПСШ);
  • спадковий фактор (носійство гену HLA-B27);
  • постійний плив стресу;
  • переохолодження.

Основні прояви

Хвороба Бехтерєва має хронічний розвиток. Відповідно прояви захворювання варіюються від періодів ремісії до загострення. 
Однак період гострої фази має стрімкий розвиток з появою наступних симптомів:
  • поява больових відчуттів в крижово-куприковій ділянці, з можливою іррадіацією в стегна, коліна тощо. На початку він періодичний та ниючий і його тяжко локалізувати, згодом набирає постійного характеру;
  • загальна слабкість, швидка стомлюваність;
  • підвищення температури до субфебрильних показників;
  • деформація шийного відділу хребта;
  • підвищена реакція на світло, зниження гостроти зору;
  • ураження зі сторони серцево-судинної системи (наприклад, перикардит, аортальна недостатність);
  • поява скутості вранці після нічного болю.
 Згодом патологічний процес розповсюджується на весь хребет, роблячи його нерухомим.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі загальних скарг пацієнта, детального вивчення анамнезу та наступним проведенням ряду лабораторних досліджень. Візуалізаційно патологічний процес відстежується шляхом проведення рентгенографії, МРТ.
 
Тактика лікування є комплексною та включатиме проведення як медикаментозної терапії, так і фізіотерапії, спеціальних фізичних вправ, що проводяться під контролем лікаря і відповідно ним же і призначаються. Медикаментозно призначатимуться знеболювальні, нестероїдні протизапальні, глюкокортикостероїди (внутрішньосуглобово), антиревматичні препарати (ХМАРП).
 
Спати пацієнтові рекомендується на твердій поверхні. Також важливо коректувати свій спосіб життя, відмовившись від алкоголю та паління.
В критичних випадках у вигляді руйнування крижово-кульшового суглоба проводиться оперативне втручання з проведенням ендопротезування.
Надалі пацієнтам з хворобою Бехтерєва необхідно контролювати активність хвороби!
 
При появі вищезазначених симптомів в першу чергу зверніться до лікаря, а не витрачайте час та кошти на самолікування з проходженням масажів та різних фізичних технік з метою покращення постави. Обрати клініку для отримання консультації у лікаря ревматолога Ви можете скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм