Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ревматична лихоманка: симптоми та методи лікування

Ревматична лихоманка: симптоми та методи лікуванняРевматична лихоманка - це патологічний процес запального характеру, що розвивається на тлі стрептококової інфекції (групи A). Для даного порушення характерна мінлива клінічна картина та часта поява рецидивів після наступних стрептококових інфекцій типу фарингітів та ангін (зазвичай упродовж перших двох років). Відмітимо, що з кожним рецидивом збільшуються ризики вад мітрального та аортального клапанів. 

Механізм розвитку захворювання полягає в запаленні сполучної тканини з безпосередньою локалізацією патологічного процесу в оболонці серця.
За статистичними даними більшість випадків припадають на вікову категорію дітей 7-15 років, переважно період статевого дозрівання. 
До факторів, що підвищують ризики розвитку захворювання відносять спадковий фактор та умови навколишнього середовища, що сприяють швидкому поширенню інфекції. 

Основні прояви ревматичної лихоманки

Поява симптомів захворювання найчастіше спостерігається через два тижні після перенесення фарингіту.
  1. Розвиток артриту з залученням великих суглобових поверхонь. Має асиметричний характер з появою набряку, гіперемії, больових відчуттів.
  2. Лихоманка та загальна слабкість.
  3. Носова кровотеча.
  4. Больові відчуття в животі.
  5. Кільцеподібна еритема (локалізація - тулуб та кінцівки).
  6. Підшкірні вузлики.
  7. Різкі та некеровані рухи (хорея).
  8. Симптоми кардиту в вигляді задишки, больових відчуттів в серці, тахікардії. 
При тяжкому розвитку захворювання на тлі кардиту можлива поява серцевої недостатності.
 
Також захворювання поширюється надалі уражаючи суглоби та значно впливаючи на буденну діяльність пацієнта.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування ревматичної лихоманки відбуватиметься за допомогою ряду лабораторних досліджень крові та ЕХО-КГ, біопсії.
 
Тактика лікування буде направлена на проведення антибактеріальної терапії з усуненням стрептококової інфекції, що виступає тригером запального процесу. Додатково проводиться протизапальна терапія, призначення знеболювальних з дотриманням постільного режиму.
Оперативне втручання буде необхідним при розвитку ускладнень у вигляді прогресуючої ревматичної хвороби серця з наступним відновленням клапанів органу.
 
З метою запобігання захворювання та його ускладнень важливо якомога раніше при діагностуванні ревматичної хвороби серця або ревматичної лихоманки розпочати лікувальні дії, насамперед з отриманням повного курсу антибіотиків. Також аби запобігти поширенню стрептококовим інфекціям необхідно не забувати про просту профілактику у вигляду гігієни рук та респіраторного етикету (чхання та кашляння у ліктьовий згин).

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм