Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Артроз пальців рук: основні симптоми ураження суглобів

Артроз пальців рук: основні симптоми ураження суглобівПоява дискомфортних відчуттів в ділянці кистей може бути ознакою звичайної стомлюваності. А може й свідчити про розвиток небезпечного захворювання під назвою артроз. Саме про особливості перебігу артрозу пальців рук з'ясуємо далі.

Артроз являє собою патологічний стан хронічного характеру у вигляді дегенеративно-дистрофічних змін в суглобовому хрящі. Тобто відбувається поступове стоншення хряща. В залежності від довжини його скорочення діагностується стадія артрозу. 
 
Найбільш поширеною формою артрозу на сьогодні являються ризартроз, що супроводжується приєднанням до патологічного процесу великого пальця руки, вузликовий з наступним формуванням вузликових потовщень на міжфалангових суглобах пальців та поліартроз - відбувається ураження декількох міжфалангових суглобів. Захворювання називають ще деформуючим остеоартрозом, оскільки у занедбаних випадках патологічний “руйнівний” процес переходить на прилеглі до суглобового хряща кісток.
 
Відмітимо, що артроз може уражати не тільки руки, а й інші суглоби, від плечового, колінного до кульшового тощо. 

Які фактори впливають на розвиток артрозу?

Щодо артрозу суглобів кисті, то дане порушення найбільш часто виникає саме в осіб робота яких пов'язана з інтенсивним навантаженням на руки (пекарі, перукарі, піаністи, спортсмени). Тобто чим інтенсивніше навантажуються пальці рук, тим більшому зношуванню піддається хрящова тканина, що покриває головку фалангових кісток.
Також до провокуючих факторів можна віднести:
  • спадковий фактор;
  • постійний контакт з холодною водою, часте переохолодження. Як наслідок вплив холодового фактора погіршує кровопостачання та живлення хряща;
  • травми суглобів;
  • аутоімунні захворювання;
  • розвиток інфекційного процесу (наприклад, туберкульоз, хламідіоз);
  • гормональні зміни (наприклад, період клімаксу у жінок).
На прискорення розвитку захворювання безпосередній вплив має і спосіб життя пацієнта, з порушенням сну, нераціональним харчуванням з дефіцитом вітамінів, зневоднення, ожиріння тощо.

Основні прояви захворювання

Для даного порушення характерний поступовий розвиток з появою окремих специфічних симптомів для кожної стадії.
  1. Поява відчуття ломоти в кисті.
  2. Грубий та сухий хрускіт в суглобах при рухах пальцями, що виникає внаслідок руйнування прошарку хрящів та відповідним тертям кісток один об одного.
  3. Больові відчуття, на початку при надмірному навантаженні, а згодом і в стані спокою. Біль має тупий характер, з загостренням в нічний час.
  4. Набряки та поява так званих ущільнень в ділянці навколосуглобових тканин.
Чим довше розвивається артроз без належного лікування, тим інтенсивнішими стають симптоми. Так біль посилюється й виникає на постійній основі, розвивається атрофія м'язів, обмеження в рухах з наступним повним знерухомленням суглобів, помітна зовнішня деформація пальців рук.

Діагностика та тактика лікування

З метою встановлення стану суглобів та стадії розвитку захворювання проводиться рентгенографія, УЗД, КТ та МРТ.
 
Тактика лікування є комплексною та включатиме проведення медикаментозної терапії у вигляді нестероїдних протизапальних, хондропротекторів, знеболювальних. Також з метою покращення живлення хрящової тканини проводиться ЛФК, масаж, фізіотерапія (лазеротерапія, електрофорез, магнітотерапія). 
 
Оперативне втручання буде доцільним у разі відсутності результату від консервативної терапії. Існує декілька видів хірургічного втручання, а в занедбаних випадках можливе проведення повного ендопротезування суглоба, коли уражені ділянки суглоба замінюються протезами.
 
До рекомендаційних методів зниження ризиків розвитку артрозу відносять: одягання рукавиць під час контакту з холодною водою, контроль маси тіла, фізична активність, правильне харчування.
Відповідно при знаходженні артрозу на стадії розвитку доцільним буде прийняти всі необхідні міри, аби зупинити патологічний процес.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм