Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Васкуліт: основні причини запалення стінок судин

Васкуліт: основні причини запалення стінок судинВаскуліт - це патологічний стан, що включає групу захворювань для яких є характерним запалення стінок судин (вен, артерій, венул тощо). Захворювання має аутоімунну природу розвитку.

В залежності від причини виникнення васкуліт поділяється на первинний та вторинний.
 
Також враховуючи тип судин, які піддаються ураженню розрізняють васкуліт: 
  1. Великих судин (наприклад, хвороба Такаясу - запалення аорти та артерій, що відгалужуються від неї).
  2. Середніх судин (наприклад, хвороба Кавасакі - запальний процес відбувається в великих та середніх артеріях).
  3. Дрібних судин (серед них гранулематоз Вегнера - ураження судин дрібного та середнього калібру, лейкоцитокластичний васкуліт - запалення обмежується шкірним покривом).

Які фактори впливають на розвиток васкуліту?

  1. Аутоімунні порушення (наприклад, системний червоний вовчак).
  2. Алергічні реакції, найчастіше на лікарські препарати.
  3. Новоутворення певного виду (наприклад, лімфома).
  4. Опіки.
  5. Розвиток інфекцій хронічного характеру.
Ці стани виступають як можливі причини вторинної форми васкуліту. Первинний васкуліт наразі діагностується як первинний ідіопатичний васкуліт. Тобто його причину виникнення не можливо встановити. 
 
Небезпекою васкуліту є різноманітність його провокуючих факторів та відповідно проявів з боку внутрішніх органів, що ускладнює процес діагностики.

Основні прояви захворювання

Відмітимо, що клінічна картина захворювання буде залежати від форми васкуліту та тяжкості його перебігу.
 
Так до типових скарг захворювання належить поява:
  • порушення чутливості - оніміння та слабкість м'язів (у разі залучення до патологічного процесу нервів), відчуття повзання мурашок по шкірі;
  • швидка стомлюваність та слабкість;
  • біль в суглобах та м'язах;
  • зниження апетиту;
  • задишка;
  • головний біль;
  • підвищення температури тіла.
Зовнішньо спостерігається поява точкових крововиливів, червоних плям, кропив'янка тощо. Також одним із проявів васкуліту є поява так званого феномену Рейно. Для нього є характерним спазм судин з наступною блідістю та синюшністю шкіри пальців. Даний прояв супроводжується й больовими відчуттями.
 
Небезпека захворювання полягає в небезпечних наслідках, адже при запаленні судин виникає їх звуження, що своєю чергою ускладнює кровопостачання до тканин. Відповідно виникають високі ризики некротичних змін. Також стінки судин дуже стоншуються, що може призвести до їх розриву та як наслідок кровотечі. Тому дуже важливо своєчасно звернутися до свого сімейного лікаря для наступної діагностики та направлення до вузькоспеціалізованого спеціаліста.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі розвитку клінічної картини, скарг хворого, даних анамнезу, а також результатів проведених обстежень:
  • лабораторні аналізи крові та сечі;
  • УЗД;
  • КТ та МРТ;
  • рентгенографія;
  • біопсія (при показаннях).
Візуалізаційні методи дадуть можливість встановити ступінь ураження судин та поширення патологічного процесу на внутрішні органи.
 
Тактика лікування буде залежати від типу діагностованого васкуліту та стадії його розвитку. Так основою медикаментозної терапії  у більшості випадків є призначення кортикостероїдів, антигістамінних препаратів та цитостатиків.  Якщо васкуліт має тяжких перебіг можливе додаткове призначення імунотерапії та плазмоферезу (очищення плазми крові від токсинів).
 
Пам'ятайте, що чим раніше діагностувати захворювання, тим вищі шанси уникнути розвиток ускладнень, насамперед зі сторони внутрішніх органів (мозок, нирки).

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм