Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Інфекційний артрит: основні причини ураження суглоба

Інфекційний артрит: основні причини ураження суглобаІнфекційний або септичний артрит - це патологічний стан, що характеризується запальним ураженням суглобів. Особливістю даного виду артриту є те, що перебіг захворювання супроводжується високою температурою та ознобом, набряком та больовим синдромом. Відсутність вчасного лікування може призвести до пошкодження як суглоба, так і кістки. 

Ураження можуть зазнавати будь-хто, незалежно від віку. Так у дорослих локалізація патологічного процесу зосереджується переважно в кистях або колінах.

Які фактори впливають на розвиток септичного артриту?

В основі патологічного процесу покладено вплив збудника, найчастіше це стафілокок (рідше віруси та грибки), що може потрапляти до суглоба (синовіальної рідини) через кровотік (від іншого вогнища інфекції в організмі), так і через ранову поверхню, при проведенні оперативного втручання.
 
Підвищені ризики розвитку захворювання мають насамперед особи похилого віку, та ті у кого наявні порушення зі сторони суглобів (ревматичні захворювання, протези суглобів), імунодефіцит, гемофілія, ниркова недостатність. 

Які симптоми виникають при септичному артриті?

Симптоми виникають раптово та швидко прогресують.
 
Насамперед відбувається порушення рухливості зі сторони суглобу. Він стає набряклим, гіперемованим та гарячим на дотик (у порівнянні з іншими ділянками шкіри). При рухах виникають больові відчуття, згодом біль турбує і в стані спокою суглобу. 
 
Рідше хворого турбує лихоманка.
 
Відмітимо, що особливості перебігу клінічної картини залежатимуть від збудника. Наприклад, якщо виникає гонорейний артрит, то для нього є характерним двостороннє ураження суглобів, поява висипань (гнійники, папули). При туберкульозному артриті виникає ураження одного (моноартрит), але великого суглоба переважно з оститом. 
 
Чим довше буде відсутнє адекватне лікування, тим більше вражається суглоб та відбувається поширення інфекції по організму.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі огляду пацієнта, збору анамнезу та ряду інструментальних й лабораторних методів дослідження:
  • рентгенографія;
  • МРТ й КТ;
  • пункція суглоба з наступним дослідженням взятої синовіальної рідини з нього.
В основі лікування септичного артриту покладено проведення антибактеріальної терапії (в залежності від збудника, якщо збудник віруси - то противірусні препарати), дренування суглобу з видаленням синовіальної рідини у вигляді пункції голкою. Також до зняття больового синдрому суглоб, імобілізується шиною.
Відновлення суглобу також полягатиме у проведенні фізіотерапії, після зняття запального процесу.
 
Відмітимо, що оперативне втручання також може бути необхідним у тому випадку якщо консервативні методи лікування не дали результату, а вогнище інфекції при цьому локалізується у великому суглобі (наприклад, стегновий, колінний, плечовий суглоби). Так методи хірургічного втручання варіюватимуться від проведення артроскопії (промивання суглоба, видалення ураженої тканини), відкритої операції з метою дренування й очищення суглобу до операції з заміни суглобу (розвинулось тяжке пошкодження).
 
Відмітимо, що чим раніше діагностувати захворювання та розпочати належне лікування, тим вище шанси на повне одужання та відновлення суглоба. Тому при появі симптомів захворювання не варто зволікати зі зверненням до лікаря та тим паче займатися самолікуванням, адже це небезпечно появою ускладнень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм