Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ревматична поліміалгія: основні причини ранкової скутості

Ревматична поліміалгія: основні причини ранкової скутостіПоява ранкової скутості та болю в попереку дуже часто може ігноруватися та списуватися на неправильне положення під час сну або тривале знаходження на протязі. Однак такий стан може бути ознакою й більш серйозних порушень, що потребують належного лікування. До таких захворювань ревматичного характеру й відносять ревматичну поліміалгію, про причини та перебіг якої з'ясуємо детальніше.

Ревматична поліміалгія - це патологічний стан, що характеризується розвитком запального процесу з наступним больовим синдромом в м'язах (особливо плечового поясу).
 
Захворювання не має точної етіології, при ньому не відбувається зміна структури м'язів, однак випадки його розвитку найбільш часто зустрічаються в осіб віком старше 50 років (переважно жінки). При цьому точно встановлено про спадкову схильність даного недугу. Відмітимо, що у людей з генетичною схильністю, ревматична поліміалгія може “активізуватися” після перенесеної вірусної або бактеріальної інфекції. 
 
Ще одним фактором ризику визначають наявність в анамнезі патології під назвою - гігантоклітинний артеріїт.
 
Больові відчуття при ревматичній поліміалгії зазвичай зосереджені в ділянці м'язів шиї, плечового та/або тазового поясу. Звідси й походить назва захворювання, оскільки ревматичні болі зосереджені у багатьох групах м'язів. 

Які симптоми вказують на розвиток ревматичної поліміалгії?

  1. Поява двостороннього болю в плечі, що може іррадіювати в лікоть.
  2. Порушення сну на тлі виниклих больових відчуттів.
  3. Больові відчуття посилюються при рухах.
  4. Біль у тазовому поясі двостороннього характеру.
  5. Ранкова скутість, яка може тривати до 40 хвилин.
Відмітимо, що інколи біль може на початку бути однобічним, з прогресуванням та охопленням симетричних ділянок!
 
Також до додаткових проявів ревматичної поліміалгії належить поява зменшення маси тіла, постійна слабкість та депресія, набряк пастозного (тістоподібного) характеру й синдром зап'ястного каналу. Психологічні наслідки пов'язані з виникненням проблем з виконанням буденних справ, від підіймання з ліжка до пересування громадським транспортом.
 
На тлі поліміалгії, як ускладнення можливий розвиток артриту та скроневого артеріїту.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу є комплексним та базується на проведенні інструментальних методів дослідження у вигляді УЗД та МРТ, й лабораторних аналізів крові. Клінічні ознаки поліміалгії встановлюються за діагностичними критеріями Healey (біль, ранкова скутість, підвищені показники ШОЕ, анемія тощо). 
Також важливо виключити перебіг інших патологічних станів, що за своїми симптомами нагадують ревматичну поліміалгію та тісно пов'язані з віком пацієнтів. Наприклад, артрит, фіброміалгія, паркінсонізм. 
 
В основі лікування покладено призначення медикаментозної терапії у вигляді глюкокортикоїдних гормонів з індивідуально підібраним дозуванням. Після завершення лікування гормонами та наявності залишкових явищ можливе призначення нестероїдних протизапальних препаратів. 
При проведенні успішного лікування симптоми захворювання минають. Рецидиви ревматичної поліміалгії є досить рідкісним явищем. При цьому не є виключенням, коли повна відмова від гормональної терапії є неможливою або вона може тривати роками з поступовим зменшенням дозування. 
 
Тому у разі появі дискомфортних симптомів, що турбують Вас понад тиждень, обов'язково зверніться до свого сімейного лікаря для проходження обстеження з наступним призначенням відповідного лікування. При необхідності консультації з лікарем ревматологом, обрати клініку для прийому Ви можете скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм