Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хвороба Такаясу: основні причини запалення аорти

Хвороба Такаясу: основні причини запалення аортиХвороба Такаясу належить до васкуліту великих судин. Вплинути на порушення може безліч факторів, головне це вчасно помітити патологічні зміни зі сторони судин. Тому розберемо детальніше, що собою являє хвороба Такаясу, ураження яких судин для неї є характерним та її основні симптоми.

Хвороба Такаясу (неспецифічний аортоартеріїт) - це патологічний стан аутоімунної природи, що характеризується розвитком запального процесу гранулематозного характеру в аорті та артеріях, що відходять від неї.
 
Так при даній патології спостерігаються окремі чисельні звуження у відгалуженнях аорти. При цьому у місцях звуження можуть виникати тромби, що небезпечно ризиками тромбоемболії. Аневризми ж формуються у ділянках окремих від звужень. Випадки розриву аорти є досить рідкісними.
За статистичними даними більшість випадків захворювання припадає на осіб віком до 50 років, переважно жінок.

Які причини розвитку захворювання?

Дотепер чітких причин розвитку хвороби Такаясу не встановлено. При цьому інфекційні агенти (віруси, мікобактерії туберкульозу), спадкові фактори та чинники оточуючого середовища відіграють свою роль у розвитку даного захворювання.  

Так на початку патогенні імунні комплекси атакують судини (аорту), у відповідь на що виробляються антитіла. Спочатку до клітин середнього гладеньком’язового шару, а згодом - внутрішньої поверхні артерій. Виникле порушення механізму клітинного імунітету і провокує патологічний процес. 

Основні симптоми хвороби Такаясу

Небезпекою порушення є те, що на початковому етапі у хворого виникають симптоми схожі за перебігом на грип: субфебрильна температура, слабкість, больові відчуття в суглобах та м'язах.
 
Далі гострі симптоми виникають раптово:
  1. Типовим симптомом є відсутність пульсу на верхніх кінцівках (плечовій артерії) або його асиметричність.
  2. Слабкість в руках, швидка стомлюваність при навантаженні, відчуття оніміння.
  3. Переміжна кульгавість кінцівок.
  4. Головний біль, порушення сну.
  5. Болючість в ділянці сонної артерії.
  6. Артеріальна гіпертензія (при звуженні ниркових артерій).
  7. Кровотеча зі ШКТ, діарея, біль в животі (при ураженні артерій черевного стовбура).
  8. Зниження маси тіла.
  9. Синкопе, запаморочення.
При цьому симптоми будуть варіюватися в залежності від локалізації стенозу.
 
Захворювання небезпечно тим, що без вчасного лікування воно прогресує викликаючи порушення кровопостачання в інших органах, супроводжуючись їх гіпоксією та ішемічним процесом.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу базуватиметься на основі аналізу клінічної картини, проведення огляду. Так при вимірюванні АТ різниця систолічного тиску на верхніх кінцівках варіюється в межах 10 мм.рт.ст.. Аускультивно прослуховується шум над підключичною артерією або черевною аортою. Візуалізаційно при проведенні КТ-артеріографії спостерігається стеноз або оклюзія (закорковування) аорти. 
 
Важливо виключити інші патологічні процеси, що мають схожий перебіг, насамперед це атеросклероз, дисплазію артерій тощо.
 
Тактика лікування буде залежати від стадії розвитку патології, наявних ускладнень й  полягатиме в проведенні насамперед медикаментозного лікування: глюкокортикостероїди. Доза препарату підбирається індивідуально, в залежності від ступеня запалення.
 
Оперативне втручання буде доцільним у разі критичного звуження артерій з наступним відновленням кровопостачання ділянки ішемії.
 
Попри відсутність специфічної профілактики захворювання, не нехтуйте проходженням щорічного кардіологічного check-up. Зробити Ви це зможете в одній зі спеціалізованій клініці, скориставшись послугами Всеукраїнського каталогу клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм