Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Підшкірна емфізема: основні причини та методи лікування

Підшкірна емфізема: основні причини та методи лікуванняПідшкірна емфізема - це патологічний стан, що характеризується наявністю повітря у підшкірній клітковині. Тобто місці, в якому зазвичай воно не може зустрічатися. Найчастіше це органи дихання або ШКТ. 

Механізм розвитку підшкірної емфіземи полягає в розвитку певного травмуючого фактору (наприклад, закрита травма грудної клітки) з наступним пошкодженням парієтального та вісцерального листків плеври. Далі повітря надходить з тканини легень в плевральну порожнину та через уражену грудну стінку в підшкірну клітковину.  
 
Відмітимо, що захворювання може мати обмежений, поширений або тотальний характер розвитку. 

Які фактори впливають на розвиток емфіземи?

Підшкірна емфізема виникає на тлі певного патологічного процесу, коли як наслідок відбувається потрапляння повітря під шкірний покрив грудної клітки, шиї та рідше голови. Причинами цьому є емфіземи середостіння або відкритий пневмоторакс. Не є виключенням коли емфізему спричиняє перфорація ШКТ.
 
В залежності від причини виникнення підшкірної емфіземи розрізняють додатково посттравматичну, інфекційну та ятрогенні форми. Відмітимо, що до інфекційної форми емфіземи належить розвиток анаеробної інфекції, а ятрогенна - є результатом проведення певних медичних процедур.

Основні симптоми підшкірної емфіземи

  1. Дискомфортні та больові відчуття в ділянці шиї, грудної клітки.
  2. При незначних фізичних навантаженнях, а згодом при простих рухах виникає наростальна задишка. 
  3. Синюшність шкіри.
  4. Слабкість та головний біль.
  5. Хрипкість голосу.
  6. При проведенні пальпації в ділянці шиї та надключичних ділянок спостерігається характерний хрусткий звук, неначе хрустить сніг (крепітація).
Відмітимо, що додатково у хворого спостерігаються симптоми основного захворювання, будь-то пневмоторакс або емфізема середостіння. Однак якщо емфізема є обмеженою, не є виключенням коли у хворого навіть не виникає скарг на рахунок неї, лише прояви основного захворювання. 
 
Суттєвих зовнішніх змін зазнають хворі з поширеною та тотальною емфіземою: одутле обличчя, потовщення шиї, збільшення в об'ємі кінцівок, тулуба. Це пов'язано з поширенням повітря на грудну клітку, черевну порожнину, верхні та нижні кінцівки, обличчя та шию. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі проведення збору анамнезу, аналізу клінічної картини, фізикального огляду з наступною візуалізацією патологічного процесу. З цією метою призначається рентгенографія, КТ та МРТ, сцинтиграфія.
 
Тактика лікування буде залежати від основної причини. Так якщо підшкірна емфізема викликана пневмотораксом існує потреба в проведенні дренування. Невідкладного хірургічного втручання потребують асоційовані з емфіземою загрозливі для життя стани у вигляді перфорації шлунково-кишкового тракту, бронхів чи трахеї. 
 
В інших випадках можливо обмежитися тактикою спостереження та консервативною терапією, адже при ранньому виявленні емфіземи можливе її самостійне зникнення (в залежності від розмірів). 
 
Важливо розуміти, що сама по собі підшкірна емфізема не є загрозливим станом для життя людини, однак причини, що її викликають та саме розповсюдження емфіземи можуть спричинити пошкодження, що вимагають надання невідкладної допомоги. А встановити їх може лише лікар!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм