Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хронічне обструктивне захворювання легень: які ранні прояви має хвороба курців?

Хронічне обструктивне захворювання легень: які ранні прояви має хвороба курців?Клінічна картина ХОЗЛ має певну схожість на початку розвитку з COVID-19, алергією, нежитю або застудою. Як наслідок людина не завжди поспішає звернутися до лікаря з метою проведення обстеження, що і призводить до пізнього встановлення діагнозу та появи ускладнень. Розберемо детальніше, які причини розвитку ХОЗЛ та чи можливо запобігти появі даного недугу.
Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) - це патологічний стан, який поєднує в собі два порушення у вигляді емфіземи легень та хронічного бронхіту. Патологія має повільно прогресуючий характер з ураженням бронхів та порушенням дихальної функції. 
Найчастіше ураженню підлягають особи старше 40 років, особливо курці.

Фактори ризику

Основним фактор ризику хронічного обструктивного захворювання легень є тютюнопаління. Неважливо, який тип цигарок використовується (традиційні, кальян, ел. сигарети) або чи є особа пасивним чи активним курцем. У такому випадку ХОЗЛ буде у декілька разів швидше прогресувати.
 
До інших “активаторів” захворювання належать:
  • Спадковий фактор.
  • Робота або проживання в середовищі з забрудненим повітрям.
  • Наявність в анамнезі бронхіальної астми уподовж тривалого часу.

Симптоми

На жаль, першим проявам захворювання людина може навіть не придавати увагу. Так можливий розвиток наступних станів:
  • Поява кашлю хронічного характеру: тобто коли кашель турбує людину близько трьох місяців щорічно. Найінтенсивнішим він є в ранковий період, та спочатку є сухим. Виділення мокротиння спостерігається дещо пізніше.
  • Задишка: на початковому етапі розвитку ХОЗЛ задишка може турбувати лише після фізичних навантажень, що відповідно не викликає занепокоєння зі сторони пацієнта. Однак при прогресуванні захворювання навіть незначна фізична активність викликає задишку.
  • Поява свисту або хрипів у грудях: викликати такий симптом може набряк та звуження дихальних шляхів.
  • Дискомфорт та відчуття стискання в грудях.
  • Порушення режиму сну, внаслідок розвитку інших симптомів ХОЗЛ та ускладнення дихання внаслідок його глибокого характеру вночі.
  • Зменшення маси тіла, оскільки сам процес дихання, коли неможливо за один раз зробити вдих, потребує витрачання великої кількості сил та енергії.
  • Відчуття постійної втоми, що може насамперед викликатися порушенням доставляння кисню до органів та тканин.
  • Підвищення температури тіла: виникає при приєднанні до захворювання інфекційного процесу.

Діагностика та лікування

За даними ВООЗ більша частина випадків діагностування ХОЗЛ відбувається на дуже пізньому етапі.
 
Діагностичні заходи будуть направлені на збір анамнезу, проведення фізикального огляду та призначення лабораторних й інструментальних методів дослідження: спірометрія, ЕКГ, рентгенографія, КТ, дослідження мокроти, бронхоскопія.
 
ХОЗЛ є невиліковним патологічним процесом, тому терапевтичні дії будуть направлені на полегшення протікання симптомів та покращення якості життя з зупиненням процесу руйнування органів дихання.
Так до базисної терапії входять препарати серед яких, холінолітики, бета-антагоністи, глюкокортикостероїди (інгаляційно).
Також такі хворі найчастіше потребують кисневої підтримки, яка дає можливість вдихати насичене киснем повітря.
 
Окремої уваги у профілактиці та підтриманні нормального перебігу ХОЗЛ потребує дотримання здорового способу життя:
  • Відмова від паління та уникання тютюнового диму.
  • Забезпечення чистоти на робочому місці та вдома.
  • Проведення щеплення (грип, пневмококова інфекція).
  • Фізичні навантаження, навіть мінімального характеру.
Важливо пам'ятати, що пацієнти з протіканням ХОЗЛ входять в зону ризику по ускладненому протіканні COVID-19, тому не варто забувати про додатковий захист. 
 
Зауважимо, що хронічне обструктивне захворювання легень є небезпечною патологією, яка при відсутності відповідного лікування впливає не тільки на якість життя, а і на його тривалість. Тому при появі вищезазначених симптомів доцільним буде одразу звернутися до свого сімейного лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм