Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Грип: основні симптоми та відмінності від COVID-19

Грип: основні симптоми та відмінності від COVID-19COVID-19 спричинив так зване накладання на сезонне поширення грипоподібних захворювань. В Україні прогнозовано відбувається зростання кількості випадків на грип, але вони є меншими внаслідок карантинних обмежень та трохи розтягнутими в плані стрімкого зростання. Однак варто бути обізнаними в плані симптоматики грипу та його відмінності від коронавірусної інфекції. Розберемо це далі.
Грип являє собою респіраторну вірусну інфекцію, при якій відбувається ураження дихальних шляхів, що викликається вірусом грипу.
Грип передається у більшості випадків через кашель, чхання або при близькому контакті. Люди з грипом можуть бути заразні в перший тиждень хвороби.
Високий відсоток ускладнень та летальних випадків спостерігається серед наступних груп населення високого ризику: діти, люди похилого віку, з ослабленою імунною системою.

Симптоми

На початку розвитку грипу, спостерігається підвищення температури тіла та озноб. Далі у хворого виникають скарги на:
  • головний біль та біль у м'язах;
  • кашель (сухий);
  • лихоманку;
  • пирхоти в горлі та больові дискомфортні відчуття в області грудей.

Лікування

Грип легкої форми перебігу достатньо лікувати дотримуючись постільного режиму та вживанням обільної кількості теплого пиття. При можливості доцільним буде ізолюватися від оточення.
Медикаментозне лікування полягає в призначенні противірусних, жарознижувальних, відхаркувальних препаратів. Антибактеріальна терапія при грипі призначається тільки в окремих випадках. Зауважимо, що комбінація, дозування тих чи інших препаратів встановлюється виключно лікарем. 

Профілактика

Найкращою профілактикою грипу є проведення щорічної вакцинації. Саме проведення імунізації зменшує ризики розвитку ускладнень. Також зауважимо, що вакцинація допоможе уникнути ускладнень при перебігу COVID-19, оскільки вакцинація проти коронавірусу тільки на початковому етапі.

Схожість клінічної картини грипу та COVID-19

COVID-19 та грип мають схожі прояви з розвитком в обох випадках респіраторного патологічного процесу, перебіг якого може варіюватися від легкого до загрозливого для життя. 
 
У чому ж тоді відмінності між сезонним грипом та коронавірусною інфекцією? 
Грип протікає виразніше та важче на початку. Випадки захворюваності на грип є меншими внаслідок того, що при підвищенні температури тіла до 40°C в перші дні більшість з нас залишаються вдома. Людину турбує кашель, ломота в тілі та втома. Грип в порівнянні з ГРВІ, має серйозніші ускладнення, такі як пневмонія. Через короткий інкубаційний період та при належному лікуванні легка форма грипу проходить за декілька днів, а от при розвитку COVID-19 симптоми саме тоді тільки починають набирати оберти.
При COVID-19 спостерігається висока температура до 38-39,5°C, сухий кашель, утруднене дихання, больові відчуття в грудях та м'язах.  До відрізняльних симптомів коронавірусу належить втрата нюху та смаку. Рідше можлива поява діареї, однак хворого не турбує чхання чи біль у горлі.
Лікарі остаточно не стверджують, яке саме з цих двох захворювань підвищує випадки летального результату, адже це питання не є вивченим до кінця.
 
Зауважимо, що при появі вищезазначених симптомів не варто самостійно встановлювати собі діагноз, а тим паче призначати лікування. Одразу зверніться до свого сімейного лікаря. Адже грип є актуальним захворюванням не внаслідок характеру симптомів, а через високі ризики розвитку ускладнень. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм