Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Спірометр: показання до застосування пристрою для вимірювання об'єму видихуваного повітря

Спірометр: показання до застосування пристрою для вимірювання об'єму видихуваного повітря Пандемія коронавірусу внесла корективи в наші життя та зобов'язала нас ще більше слідкувати за станом свого здоров'я. В першу чергу це “вивільнилося” в придбанні певних медичних приладів, від кисневих концентраторів та пульсоксиметрів до спірометрів. Особливо це стало життєво необхідним для людей які входять до групи ризику по ускладненому перебігу COVID-19 та мають в анамнезі хронічні патології органів дихальної системи. Цього разу розберемо детальніше прилад під назвою - спірометр. 
Спірометрія - це метод дослідження, основна мета якого вимірювати об'єм повітря, що видихається з легень, а також швидкість під час вдиху та видиху. 
Проведення даного дослідження особливо корисно для людей, які мають в анамнезі задишку, хронічний кашель, больові відчуття у грудях. 
Спірометр забезпечує діагностику стану дихальної системи за наступними показниками:
  1. Обсяг легень.
  2. Швидкість на видиху.
  3. Місткість легень.
Під час спірографії проводиться графічний запис даних, які були отримані під час спірометрії. 
Спірометр являє собою прилад за допомогою якого проводиться дослідження та складається з мундштука, внутрішньої турбіни, повітряного датчика, процесора та вбудованого монітора для зображення показників або спеціального роз'єму для підключення до комп'ютера.
 
Апарат може бути як портативним для отримання інформації одразу на дисплей, так і діагностичним, коли спірометр зображує базові показники, необхідних для повсякденного спостереження за перебігом захворювання.  
Що стосується використання у домашніх умовах, то зазвичай при показаннях доцільним буде придбання портативного спірометра, який є компактним та не досить дороговартісним. Завдяки вбудованому дисплею хворий має можливість проводити щоденний моніторинг стану свого здоров'я. 
Отримані показники у більшості приладів зберігаються в пам'яті пристрою (близько 20-30 записів) або передаються на електронний носій (наприклад, телефон).

Показання до спірометрії

Оскільки спірометрія є найпоширенішим тестом для визначення функції легень та контролю лікування обструктивних захворювань, додатковими показаннями є наступні стани:
  1. Діагностика обструктивних патологій легень.
  2. Професійні заняття спортом (плавці, бігуни, легкоатлети).
  3. Попереднє проведення оперативного втручання по пересадці легень.
  4. Обстеження осіб, які палять або працюють на шкідливих виробництвах.
  5. Моніторинг протікання та внесення можливих змін до лікування.
  6. Передопераційне проведення з метою оцінки ризику анестезії або перед кардіоторакальною операцією.
Лікар-пульмонолог може призначити дослідження при поширенні коронавірусної інфекції з ускладненнями у вигляді пневмонії. Алерголог може призначити спірографію як один з методів обстеження в сезон цвітіння рослин-алергенів. 
 
За рекомендаціями ВООЗ особам, які палять та входять у вікову категорію - 40+, спірометрія показана кожні два роки, при наявності патологій органів дихання - щороку, при необхідності навіть частіше.  

Протипоказання до проведення спірометрії

  1. Легенева недостатність тяжкого перебігу.
  2. Перенесення офтальмологічної операції (період відновлення).
  3. Інфаркт міокарду.
  4. Вагітність, яка супроводжується токсикозом.
Порушення мозкового кровообігу.
Також не рекомендується поводити дослідження при перебігу гострих респіраторних інфекцій, з супутньою високою температурою та кашлем.

Підготовка та проведення спірометрії

З метою отримання достовірних результатів рекомендується:
  1. Виключити вживання алкоголю та цигарок за 4 години до процедури.
  2. За дві години виключити приймання їжі.
  3. Напередодні дослідження не проводити фізичні інтенсивні навантаження.
  4. У разі необхідності лікар заздалегідь обговорює питання щодо приймання або виключення певних медикаментозних препаратів.
Етапи проведення:
Хворий прокидається, натщесерце або попередньо маючи легкий сніданок (через три години проводиться процедура), в положенні сидячи й повністю розслабленому та спокійному стані на крила носа кріпить спеціальний затискач, а в рот встановлюється мундштук спірометра та міцно стискається губами. Далі робиться максимально об'ємний та тривалий вдих, а потім - довгий глибокий видих, поки легені не спорожніють. Такі дію можуть продовжуватися декілька разів.

Попередньо розшифрування показників проводиться під наглядом лікаря з наданням наступних рекомендацій. 
Зазначимо, що правильна робота та достовірні показники залежать від калібрування пристрою, тому важливо придбати спірометр в спеціалізованих маркетах.
 
При забезпеченні населення спірометрами виникне можливість зменшити навантаження на систему охорони здоров'я, зекономити ресурси, а також можливо буде проводити постійний моніторинг стану пацієнта та відповідно вносити корективи у призначене лікування. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм