Перевозка больных

Седанов

Циклотимія: які симптоми вказуватимуть на розлади настрою?

Циклотимія: які симптоми вказуватимуть на розлади настрою?Циклотимічний розлад або циклотимія - це психічний розлад, що характеризується хронічними періодами проявів гіпоманії та депресії, які тривають не менш ніж два роки. 
Циклотимія належить до одного з типів біполярного розладу, які супроводжуються чіткими змінами енергійності, настрою та ступеню активності. 
 
Попри свою рідкість, за статистичними даними випадки циклотимії зустрічаються переважно у період підліткового, молодого віку. При чому воно не має гендерної приналежності, тобто частота розвитку як у чоловіків, так і у жінок є однаковою. 
 
Циклотимія має тісний зв'язок з біполярним-афективним розладом, тільки перебіг захворювання проходить в більш легкій формі.

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

Як і в більшості випадків психічних розладів основної причини поява циклотимії не виявлено. Однак до можливих тригерів захворювання відносять спадковий фактор, у разі наявності випадків біполярного розладу серед родичів, або інших тяжких психічних розладів.
 
При цьому ризики циклотимії підвищуються при вживанні алкоголю та наркотичних препаратів в молодому віці, присутності схильності до неврозів та підвищеної тривожності.

Основні симптоми, що вказуватимуть на циклотимію

Для циклотимії характерним буде коливання настрою, від раптового його піднесення і до спаду, коли людина починає відчувати себе пригніченою. Тобто відбувається чергування гіпоманіакальних симптомів з проявами депресії.

Так при гіпоманіакальному періоді виникають симптоми у вигляді:
  • збудливості;
  • високої самооцінки та при цьому зниженій критичній оцінці;
  • порушення сну;
  • пихатості;
  • надмірної говірливості;
  • хворий легко відволікається;
  • підвищеного почуття радості;
  • підвищеного сексуального потягу, а також потягу до роботи.
Відповідно при настанні депресивної фази циклотимії, хворий відчуватиме:
  • зниження концентрації;
  • порушення сну;
  • суїцидальні думки;
  • часту плаксивість;
  • апатію та втрату інтересу до оточуючого;
  • зниження самооцінки та появу відчуття власної нікчемності.
При цьому тривалість даних періодів може тривати досить довго, від декількох днів до тижнів. При відсутності впливу тригеру ззовні. Для них характерна циклічність. 

Діагностика та тактика лікування

Для встановлення діагнозу - циклотимія, до уваги береться тривалість порушення та інтенсивність його проявів. Тобто лікар враховує появу симптомів упродовж 1,5-2 років, з відсутністю перерв без симптомів понад двох місяців. При цьому періоди гіпоманіакальних симптомів не повинні відповідати діагностичним критеріям встановлення гіпоманіакального синдрому, а пригніченість - тяжкому депресивному стану. 
 
Відповідно проводиться диференційна діагностика з виключенням окрім депресії, гіпоманіакального синдрому ще й біполярного розладу, при якому прояви циклотимії матимуть значно серйозніший та інтенсивніший перебіг. 
 
У більшості випадків лікування циклотимії відбувається в амбулаторних умовах з чітким дотриманням всіх призначених рекомендації лікаря. В основу терапії покладено проведення психотерапії та медикаментозного лікування, насамперед антидепресантів, ноотропів, транквілізаторів з метою купірування симптомів при депресивному періоді. При гіпоманіакальній фазі лікар призначає препарати літія, нейролептики та протисудомні препарати.
 
Пацієнту окрім медикаментозного лікування, важливо провести організацію свого життя. А саме враховуючи свій стан жити в задовільних умовах, зменшуючи вплив стресового фактора, вчитися правильно реагувати на можливі проблеми та звісно ж дотримуватися здорового способу життя.
 
Попри те, що циклотимія має не такий яскравий перебіг як біполярний розлад, якість життя пацієнта може періодично знижуватиметься насамперед при пригніченому стані. Тому якщо Ви зрозуміли, що відчуваєте так звані “емоціональні гойдалки” - обов'язково зверніться за консультацією до лікаря психотерапевта.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм