Перевозка больных

Седанов

Панічна атака: які основні причини її розвитку?

Панічна атака: які основні причини її розвитку?Панічна атака не є панічним розладом, і у більшості населення може виникати періодично упродовж життя. Однак, як діяти, якщо мінімальний стрес викликає відчуття страху та побоювання за життя? Про це ми дізнаємося далі.
Панічна атака, являє собою стан при якому раптово виникає відчуття сильного страху, тривалість якого варіюється від декількох хвилин до години. Додатково людину починає турбувати ряд когнітивних та вегетативних симптомів специфічного характеру.
 
Віковий діапазон розвитку панічних атак сягає від 15 до 50 років. Жінки більш схильні до розладу. Зауважимо, що панічна атака може виникнути на фоні сильного стресу (ситуаційна форма), під впливом хімічної речовини - алкоголь або наркотики (умовно-ситуаційна форма). Бувають випадки, коли встановити причину неможливо (спонтанна форма).

Основні причини, які можуть спровокувати розвиток панічних атак

Основною причиною появи відчуття паніки вважається стрес. Особлива кількість випадків порушення виникла на період карантину та умов самоізоляції, які пов'язувалися зі страхом захворіти чи тривалого знаходження в “обмежених” умовах. 
Також до можливих провокуючих факторів належать наступні стани:
  1. Перенесення травм або оперативних втручань.
  2. Приймання певних лікарських препаратів та залежність від них (стимулятори).
  3. Розвиток хвороби.

Симптоми панічних атак

  1. Раптова та неочікувана поява відчуття сильного страху.
  2. Прискорене серцебиття.
  3. Надмірне потовиділення.
  4. Можлива поява оніміння окремих ділянок тіла чи шкірного покриву.
  5. Страх смерті.
  6. Запаморочення та сильна слабкість.
Поява епізодів нападів, супроводжує у майбутньому сильний страх перед новими випадками. Це значно впливає на поведінку, людина відокремлюється від інших, стає пасивною та замкнутою. Ці поведінкові зміни виникають з метою обмежити ті ситуації чи події, які можуть викликати панічну атаку. Додатково можливе приєднання депресії, алкогольної залежності.

Діагностика та лікування

У більшості випадків пацієнти самостійно звертаються до лікаря. Тільки скарги які їх турбують нагадують перебіг інфаркту міокарда чи легеневої емболії, через симптоми у вигляді сильного болю у грудях, задишки. Відповідно задача лікаря полягає у проведенні диференційної діагностики з виключенням захворювань які нагадують панічну атаку за перебігом (стенокардія, гіпоглікемія, астма та ін.).З цією метою основою обстеження є збір анамнезу, огляд пацієнта та перевірка його психічного стану. Також окремо проводяться лабораторні аналізи, які дадуть можливість виключити інші патології.
 
Тактика лікування полягатиме у призначенні лікарем психіатром когнітивно-поведінкової терапії з можливою фармакотерапією (селективні інгібітори). Оцінюються ризики суїцидальних думок у пацієнта внаслідок їх підвищеного ризику, навіть без можливого перебігу супутніх захворювань, наприклад, депресії.
При відсутності результату від вищезазначеної терапії можливе проведення госпіталізації.
 
Що робити, якщо Вас охопило відчуття сильного страху? По перше важливо зрозуміти, що виниклий стан не може заподіяти вам шкоди. Необхідно постаратися абстрагуватися та вжитися у роль спостерігача, тобто провести спостереження за собою зі сторони. Також допоможуть дихальні вправи, аромотерапія, температурний контраст у вигляді вмивання холодною водою, гарячого душу.
 
У більшості людей напад панічної атаки може виникнути за все життя всього два-три рази, коли дія стресової ситуації припиняється. Однак при постійному розвитку панічна атака переходить у порушення під назвою - панічний розлад. 
Тому важливо одразу звернутися за допомогою, адже як зазначалося вище симптоми панічної атаки мають схожі прояви з іншими хворобами, що становлять загрозу життю.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм