Перевозка больных

Седанов

Як емоції впливають на стан здоров'я? Взаємозв'язок з психосоматикою

Як емоції впливають на стан здоров'я? Взаємозв'язок з психосоматикоюУ чому полягає явище, коли людина відчуває постійний головний біль або біль у грудях, але при цьому результати дослідження свідчать про протилежне - здоровий організм. Такий суперечливий стан характерний для порушення психосоматичного характеру. Як воно проявляється та хто схильний до його розвитку? Далі з'ясуємо.
Психосоматика являє собою науку, яка вивчає взаємозв'язок між психікою людини, пережитими нею емоціями та виникненням соматичних (тілесних) захворювань, а точніше розвиток симптомів, коли психічний стан проявляється фізично. 
 
Наше тіло тісно пов'язане з мозком, найяскравішим прикладом є вироблення гормонів мозком та їх вплив на тіло, або вироблення їх тілом та впливання при цьому на мозок. Так коли нам стає соромно ми червоніємо або коли ми засмучені виникає щось на кшталт “грудки в горлі”.
 
Такий механізм стосується й стресу, при постійному перебуванні в емоційному напруженні високі ризики розвитку серцевого нападу або артеріальної гіпертензії. 
При розвитку стресу надниркові залози продукують більше гормонів (глюкокортикостероїдів). Надлишок цих сполук у крові, особливо якщо стрес тривалий як наслідок негативно впливає на стан здоров'я.
 
На сьогодні існує ряд станів до яких найчастіше залучаються психологічні фактори з ураженням будь-якого органу. Ці захворювання ще мають назву - “Чиказька сімка”. До неї належить розвиток виразки шлунку, гіпертонії, ревматоїдного артриту, гіпертиреозу, бронхіальної астми, атопічного дерматиту та запального ураження шлунку.
На жаль даний список з кожним роком тільки розширюється. Так на сьогодні до нього приєдналося ожиріння, мігрень, неврози та порушення апетиту.

Психосоматика та зайва вага у дитини

Не існує безпричинного збільшення маси тіла. Одна справа коли дитина отримує неналежне харчування та мало активна, тоді це буде явним провокуючим фактором до збільшення маси тіла. Однак у тому випадку якщо дитина не переїдає та харчується здоровою їжею й відсутні інші патологічні причини на це, при цьому її вага росте, причиною може стати саме психосоматика. 
 
Так причина може критися у: 
  1. Дефіциті любові.
  2. Суворому ставленні до дитини та постійної критики зі сторони батьків.
  3. Жорстоких проявів зі сторони одного з батьків.
  4. Гіперопіці.
  5. Булінгу поза межами дому.
  6. Надмірній тривожності зі сторони рідних за життя дитини.
  7. Відсутності особистого простору.
Батькам важливо вчасно усвідомити проблему з надмірною вагою у дитини та допомогти, а не чекати що все самостійно вирішиться.
 

Які симптоми вказують на розвиток психосоматичних захворювань?

  1. Постійна втома та відчуття слабкості.
  2. Головний біль.
  3. Помутніння в очах.
  4. Больові відчуття в м'язах та кінцівках.
  5. Порушення травлення: запор або діарея.
  6. Прискорене серцебиття.
Зазначимо, що ці симптоми можуть виникати на фоні депресивного стану та надмірної тривожності або бути проявом інших порушень (синдром роздратованого кишківника, фіброміалгія). У будь-якому випадку попередньо поводиться ряд діагностичних методів для встановлення можливої причини порушення.

Методи лікування

З метою усунення психосоматичних симптомів у більшості випадків призначається медикаментозна терапія у вигляді антидепресантів. Також доцільним буде проведення когнітивно-поведінкової терапії з додаванням помірних фізичних навантажень.
 
Дуже часто через певний біль та захворювання наше тіло дає нам знаки про проблеми з психологічним станом. Тому не варто їх ігнорувати.
Щоб уникнути появу психосоматичних розладів варто дотримувати режиму сну, правильного харчуватися, бути активними та  зберігати “здоровий” баланс між роботою та вільним часом.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм