Перевозка больных

Седанов

Шизофренія і спадковий фактор хвороби. Чи є шанси на психічне здоров’я у нащадків?

Шизофренія і спадковий фактор хвороби. Чи є шанси на психічне здоров’я у нащадків?Шизофренія – це психічний розлад або група психічних розладів, за яких відбувається порушення процесів мислення та емоційних реакцій. Для хвороби характерна неадекватність сприйняття навколишнього світу, найчастіше вона проявляється слуховими галюцинаціями та параноїдальними станами. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на сьогодні у світі 1 % населення страждає на шизофренію. Шизофреник в сім’ї – це тяжке випробовування для всіх її членів.

Чому виникає шизофренія?

Точні причини виникнення шизофренії на сьогодні лікарям та вченим невідомі. Наразі є 3 провідних гіпотези, до яких схиляються ті чи інші спеціалісти.
  • Генетична гіпотеза. Багато дослідників даної хвороби стверджують, що даний розлад є спадковим, і ризик стати шизофреником різко зростає, якщо хтось із близьких родичів страждав або страждає на дану хворобу. Проте слід розуміти, що справа не тільки в генах, адже пусковим механізмом шизофренії є сильний стрес, інша серйозна хвороба або хронічно нездорова атмосфера в сім’ї. Тож родич, хворий на шизофренію, може передати іншим членам родини свої страхи, нав’язати особливості поведінки. Саме з цих причин шизофренія набагато частіше виникає в сім’ях інших шизофреників, і повністю звинувачувати спадковий фактор тут не можна. Краще обмежити спілкування дітей та підлітків із хворим на цей розлад задля їх психічного здоров’я у майбутньому.
  • Біологічна гіпотеза. Шизофренія найчастіше починає себе проявляти у віці з 15 до 25 років, з точки зору біології саме підлітковий вік – це період перебудови мозкових структур. Одні нейронні зв’язки виникають, інші зникають. Саме збоями у цих процесах деякі спеціалісти і пояснюють виникнення шизофренії.
  • Психоаналітична гіпотеза. Деякі психоаналітики стверджують, що до шизофренії схильні люди, які несвідомо сприймають себе як частину материнського тіла. Їм важко проявляти самостійність у складних життєвих ситуаціях, будь-то екзамен, втрата близької людини, розлучення тощо. Це все стреси, які можуть провокувати початок розвитку хвороби. Звичайно, це теж лише теорія.
Деякі дослідники спусковим механізмом шизофренії називають вживання наркотиків, навіть легких типу марихуани. Вони можуть прискорювати розвиток хвороби, впливати на частоту та важкість рецидивів, нівелюють бар’єр між свідомістю та підсвідомістю, що провокує появу даного психічного розладу.

Симптоми шизофренії

Як уже зазначалося, перші ознаки шизофренії зазвичай виникають у віці 15-25 років, хоча це не аксіома. До них належать:
  • замкненість у собі;
  • нездатність самостійно діяти;
  • труднощі в соціалізації, спілкуванні з іншими людьми;
  • раптові перепади настрою.
Наступний етап – поява галюцинацій, маячні та порушення мови.

Хворий скаржиться на картини, що виникають у його голові та набувають реальності, видіння, голоси, зв’язність його висло вловлювань сильно порушується. Шизофреник спілкується з уявними персонажами з приводу уявних же ситуацій і не може зрозуміло пояснити, що саме з ним відбувається. Іноді хворі винаходять нові слова, значення яких нікому крім них незрозуміле.

Як боротися з шизофренією?

Шизофреник зазвичай не є небезпечним для оточуючих, а ось для себе – так. Проте в моменти гострої кризи хворий себе не контролює, може сплутати людину з якимось із персонажів своїх видінь, тож може бути рекомендована тимчасова госпіталізація. Шизофреники схильні до суїцидів.

Методи лікування шизофренії весь час удосконалюються. Це комплексні заходи, які включають в себе медикаментозну та психотерапію. Наразі лікарі не знають, як вилікувати шизофренію, проте можна навчитися нею управляти. Хворі здатні почати усвідомлювати свою проблему, а сучасні методи реабілітації та психотерапії дозволяють досягати тривалої ремісії, під час якої людина є абсолютно нормальним, пересічним членом суспільства.

Варто зазначити, що за статистикою 25% пацієнтів, яким було поставлено діагноз «шизофренія», повністю стабілізуються та повертаються до нормального життя.

Отже, у людей, які мають у свої родині шизофреників, є всі шанси не захворіти на даний недуг. Дуже велике значення має психологічний клімат в її оточенні, адже шизофренію провокує сильний стрес та нездорова в моральному плані атмосфера у навколишньому середовищі. Тож не варто зациклюватися на ймовірностях, треба просто жити і насолоджуватися цим. Навіть якщо хвороба спіткала людину, необхідно розуміти, що рівень сьогоднішньої медицини дозволяє тримати її під контролем.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм