Перевозка больных

Седанов

Як допомогти дитині подолати психологічну травму: практичні поради

Як допомогти дитині подолати психологічну травму: практичні порадиДитяча психіка дуже вразлива, тому безліч подій можуть потягнути за собою травму. Наприклад, дитину може глибоко вразити перенесена аварія, пожежа, хвороба чи смерть близької людини, розлучення батьків тощо. Якщо після певних подій вона починає себе вести незвичним для себе чином, варто замислитися. Можливо, саме зараз дитині необхідна допомога, щоб подолати психологічну травму.

Яким чином може проявлятися психологічна травма у дитини?

Діти можуть зовсім по-різному реагувати на однакові події. Одного малюка не лякає сусідський собака, а інший від нього впадає в істерику чи починає затинатися.

Дитяча реакція на психологічну травму може бути наступною:
  • Дитина замикається, втрачає будь-який інтерес до оточуючих людей та подій, що відбуваються, стає мовчазною, байдужою.
  • Зацикленість на подіях, що спровокували стрес. Вона може виявлятися в іграх чи малюнках, де відображують згадані події, в нічних кошмарах.
  • Тривожний стан, ознаками якого є погана концентрація уваги, нав’язлива поведінка, страх розлуки з мамою чи іншими близькими людьми, дратівливість, нестриманість.
  • Головний біль та біль у животі, затримки реакцій.
Іноді симптоми стресу проявляються не одразу після події, яка його спровокувала, а лише через декілька днів потому. Важливо зуміти провести логічний взаємозв’язок, зрозуміти дитину та її стан.

Що робити дорослим, щоб допомогти дитині подолати стрес?

Отже, що ж можуть зробити дорослі? По-перше, необхідно поговорити з дитиною про те, що сталося. Але розмова має бути уважною, спокійною, дитина повинна виказати при цьому свою довіру до дорослих. Слід спробувати переконати дитину, що все вже позаду, більше не повториться, вона у безпеці. Необхідно прислуховуватися до дитини, говорити з нею серйозно, на рівних, інакше нічого не вийде. Обов’язково треба пояснити їй, що в усьому, що сталося, зовсім немає її вини.

По-друге, слід попрацювати над своєю реакцією на події, які спровокували у дитини стрес. Якщо вона бачить тривогу мами чи тата, їхній страх чи страждання, то, як дзеркало, буде відбивати ті ж самі реакції. Також у цей непростий період варто приділяти більше уваги вразливій дитині, говорити з нею, читати казки перед сном, обіймати, щоб вона буквально фізично відчувала себе захищеною. Проте не треба надто сильно оберігати дитину: вона повинна зрозуміти, що її світ, навіть без батьків поруч, є цілком безпечним.

По-третє, треба зберігати звичний режим дня. Щоденна передбачуваність звичного графіку діє на дітей, як заспокійливе.

Практичні поради для батьків

Швидше забути про все неприємне дітям допомагають такі заняття:
  • Активні, рухливі ігри, особливо в компанії однолітків.
  • Заняття спортом, у гуртках.
  • Купання у теплій ванні, масаж – вони допоможуть дитині розслабитися.
Слід залишити в денному розпорядку час для веселих занять: сходити разом на мультик чи комедію, відправитися у парк відпочинку. Не треба змушувати дитину їсти, а от відпочинок і сон мають бути повноцінними.

Головне, що слід розуміти батькам, це те, що:
  1. Діти, як і дорослі, рано чи пізно справляються зі стресом, треба просто дати їм на це час та продемонструвати свою підтримку.
  2. Те, як дорослі долають кризові ситуації та реагують на поведінку дитини при цьому, буде значною мірою визначати в майбутньому її здатність боротися зі стресом. Будьте гарним прикладом.
  3. Необхідно розповідати дитині про факти подій, які її вразили, доступною для розуміння мовою, щоб не було невизначеності та нерозуміння.
Якщо самостійно, в сімейному колі подолати стрес дитини не вдається, слід звернутися за допомогою до психолога. Адже дитячі психологічні травми можуть мати відбиток на все подальше життя людини.

Про те, що наші діти вразливі та потребують нашої допомоги, слід пам’ятати завжди. День захисту дітей зайвий раз нагадує дорослим про це.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм