Перевозка больных

Седанов

Як подолати напад панічної атаки?

Як подолати напад панічної атаки?Деякі люди час від часу відчувають напади панічної атаки ­– раптового припливу тривоги та страху, який дуже важко контролювати. Коли серце вискакує з грудей, коли дихати важко, людина відчуває запаморочення, біль у животі, все це може бути свідченням елементарної паніки. Якщо напади повторюються знову і знову, їх обов’язково слід лікувати, адже вони можуть перерости у панічний розлад – серйозну неврологічну хворобу.

Ознаки панічного нападу

Як же людині зрозуміти, що в неї напад паніки? ЇЇ симптоми розвиваються раптово та досягають свого піку впродовж 10 хвилин. Більшість нападів триває 20-30 хвилин, іноді – більше години.

Про напад паніки можуть свідчити такі ознаки:
  • задишка;                
  • прискорене серцебиття;
  • біль та дискомфорт у грудях;
  • тремтіння;
  • відчуття нереальності подій;
  • потовиділення;
  • нудота;
  • шлунковий розлад;
  • заніміння;
  • погана терморегуляція (відчуття холоду чи спеки);
  • втрата контролю над ситуацією.
Дуже часто люди плутають напад паніки із серцевим нападом, адже їхні симптоми схожі.

Як допомогти собі під час нападу панічної атаки?

Якщо людина зрозуміла, що в неї напад паніки, слід використати одну або декілька з наступних порад:
  1. Застосувати техніку дихання. Під час нападу паніки дихання людини стає уривчастим та поверхневим. Коли ми дихаємо часто, ми видихаємо вуглекислого газу більше, ніж звичайно, і кров’яним тільцям важко насичувати тіло киснем. У результаті в мозок надходить недостатньо кисню, що призводить до кисневого голодування, слабкості, запаморочення. Тобто, щоб подолати напад, треба уповільнити дихання. Людині слід концентрувати всю свою увагу на тому, як вона дихає: затримати дихання на 8-10 секунд, а потім повільно видихнути. Потім вдихнути, рахуючи до трьох, і з таким же рахунком видихнути. І так доти, доки напад не пройде.
  2. Відволіктися. Від неприємних подій та переживань допомагають відволіктися приємні спогади. Це може бути смішний випадок із життя, чи фрагмент улюбленого фільму, будь-що.
  3. Подивитися на себе “зі сторони”. Це називається технікою відсторонення, яка полягає в наступному: найчастіше переживання інших людей сприймаються не так болісно, як власні. Тому при перших же ознаках паніки слід ніби поглянути на себе зі сторони, фіксуючи все, що відбувається, але з точки зору стороннього спостерігача. Це допомагає заспокоїтися і більш об’єктивно оцінити свої переживання.
  4. Змінити характер мислення. Звичні моделі поведінки виявляються надзвичайно життєздатними ще й через те, що підкріплюються людськими переконаннями. Це так зване негативне мислення: звичка бачити в усьому загрозу та готуватися до найгіршого сценарію розвитку подій. Якщо напади панічної атаки вже траплялися, людині варто навчитися мислити позитивно. Для цього допоможе наступна вправа: знайти негативне твердження, спростувати його та замінити на позитивне. Таким чином людина буде готова до позитивного ходу думок, і коли помітить симптоми паніки, що насувається, зможе заспокоїти себе, налаштовуючись на хороше.
Слід розуміти, що ці поради можуть допомогти побороти напад паніки раз чи два, але вони не усунуть причину панічної атаки. Особливо, якщо вона виникає знову і знову. У такому випадку слід обов’язково звернутися до лікаря-психотерапевта, який допоможе розібратися в собі, в своїх страхах, переживаннях, комплексах. Лише усвідомивши проблему можна її побороти.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм